Risc mare de avalanşă în munţii Făgăraş. Traseele turistice superioare cabanelor sunt închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de avalansa in muntii fagaras este mare
Riscul de avalansa in muntii fagaras este mare

Salvamontiştii îi avertizează pe turişti să nu se aventureze pe traseele superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraş şi de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

Potrivit buletinului nivo-meteorologic emis marţi de Administraţia Naţională de Meteorologie, riscul declanşării de avalanşe în munţii Făgăraş este mare, de gradul 4 din 5 posibile, nivel de risc ce se va menţine şi în zilele următoare. 

Potrivit documentului citat, în masivul Făgăraş, la peste 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspăt depus în zilele precedente prezintă rezistenţă şi coeziune scăzută, fiind depus peste unul mai vechi, format predominant din cristale faţetate şi cruste subţiri de gheaţă. Stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate şi există riscul dislocării acestuia şi declanşării de avalanşe spontane. 

”Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraş şi de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă. În zona turistică Bâlea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă. În căldarea Bâlea deplasările trebuiesc efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turişti care doresc să practice sporturi de iarnă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe,  lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă). Reamintim faptul că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt închise”, spune Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu. 

Potrivit meteorologilor, în ultimele 24 de ore vremea a fost în general închisă şi izolat a nins slab în Bucegi. Stratul de zăpadă din masivele Bucegi şi Făgăraş a scăzut uşor, cu până la 5 centimetri. Vântul a suflat slab la moderat, cu intensificări izolate în zona înaltă din Făgăraş, unde rafalele au atins 50 km/h. Local s-a semnalat ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură. La ora 14 stratul de zăpadă măsura 146 cm la Bâlea-Lac, 57 cm la Sinaia cota 1500, 38 cm la Predeal, 34 cm la Fundata si 32 cm la Vf. Omu.

Vă mai recomandăm: 

UPDATE Zeci de tiruri au fost staţionate la Veştem din cauza restricţiilor de circulaţie de pe DN 1 şi DN 7

Câteva zeci de tiruri au fost staţionate în zona localităţii Veştem, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de autorităţi pe DN 1 şi DN 7, în urma căderilor masive de zăpadă.

Vasile Blaga, blocat la intrarea pe autostradă, în timp ce se îndrepta spre Sibiu. Acesta s-a întors la Bucureşti

Preşedintele PDL nu a mai reuşit să ajungă la întâlnirea tinerilor democraţi liberali, care are loc sâmbătă în judeţul Sibiu, din cauza vremii nefavorabile.

Accident pe pârtia de la Arena Platoş. Un bărbat şi o femeie au fost răniţi

Un bărbat şi o femeie au fost răniţi în urma unui accident petrecut pe pârtia de sănii din cadrul complexului Arena Platoş din Păltiniş.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite