Codrin Tocuţ, studentul la Medicină cu scrisoarea dură pentru statul român: „Mă pregătesc să plec din ţară, dar cu speranţa că niciodată nu va fi nevoie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisoarea publicată de Codrin Tocuţ pe un blog al studenţilor la Medicină a stârnit reacţii aprinse în spaţiul public. Tânărul care a avut curajul să vorbească public despre problemele din sistemul românesc de sănătate este  un student foarte bun şi este convins că doar prin promovarea adevăratelor valori lucrurile se pot schimba în România.

Scrisoarea deschisă a lui Codrin, publicată pe blogdemedicinisti.com, a stârnit reacţii aprinse în spaţiul public. Autorul ei este din Oradea şi a terminat anul III la Facultatea de Medicină din Timişoara. A avut în toţi anii de studiu medii peste 9, iar din toamna acestui an, printr-o bursă Erasmus, va studia la o universitate din Germania. 

”Mie mi-a plăcut medicina, pur şi simplu, e o chemare”, spune Codrin despre cariera pe care şi-a ales-o din convingere, iar pasiunea pentru ceea ce face este cea care, spune el, îl motivează să lupte şi să încerce să schimbe ceva. E foarte conştient că problemele sistemului pornesc de sus, de la cei care elaborează şi implementează politicile de sănătate, indiferent de orientarea lor politică. Subfinanţarea sistemului e o realitate arhi-cunoscută şi, din păcate, neschimbată. 

„Problema e de sus, avem nevoie de un procent din produsul intern brut mai mare pentru sănătate şi este o problemă lipsa de profesionişti în conducere nu numai în acest domeniu”, spune Codrin. 

„Sunt rezidenţi pe care efectiv ajung să-i susţină mama. În străinătate, cărţile care sunt absolut necesare tânărului medic sunt decontate la finalul anului de către stat. Nu cred că ştiţi cam cât costă o carte originală, să nu vă imaginaţi că studenţii la Medicină mai au biblioteci din acelea frumoase – nu, noi avem teancuri de xeroxuri. Rezidenţii în România trebuie să facă şi ieşiri din spital, eşti medic dar tu de fapt completezi fişe. Să nu mai vorbim de faptul că după o gardă de 24 de ore în spital a doua zi eşti la lucru, nu pleci din spital, vă imaginaţi cât de bine îţi faci meseria după 30 şi ceva de ore de nedormit. Dincolo nu e aşa, după 24 de ore pe care le petreci în spital pleci acasă. 

Spitalele în oraşele mari sunt decente, dar dacă te duci puţin mai spre periferia judeţelor şi spre oraşele mai puţin populate, acolo nu ai cu ce să lucrezi, de multe ori poţi doar să-l trimiţi la un spital mai mare, cam atât ”, adaugă tânărul. 

Despre nevoia de schimbare

Încă sub impactul reacţiilor stârnite de scrisoarea sa, Codrin spune că lucrurile pot fi schimbate, inclusiv în România, dacă oamenilor cu adevărat valoroşi li se dă şansa să facă asta. „Sper să nu rămân cu un gust amar după toată nebunia asta şi să nu mai am curajul să ţintesc sus, sper să nu fiu descurajat. România are nevoie de valori, are nevoie de moralitate şi de oameni care să creadă în aşa ceva şi să se ducă şi să schimbe. În momentul actual e foarte greu pentru că a prins rădăcini corupţia în ţara asta, dar eu cred că cu un număr suficient de mare de oameni implicaţi şi care cred în ceva cu adevărat se poate produce schimbarea. Trebuie căutaţi oameni din cei mai competenţi. 

Cred că orice schimbare nu vine pur şi simplu aşa ci vine cu timp, şi avem nevoie de oameni care să creadă în nişte valori, să vină cu pasiune şi să vrea să îmbunătăţească sistemul”, adaugă Codrin. 

Ar vrea să-şi facă specializarea în Germania şi apoi să se întoarcă în ţară şi să încerce să schimbe ceva, însă plecatul dincolo nu e nici pe departe o variantă uşoară, spune el. „Mă zbat să încerc să schimb ceva, eu într-adevăr mă pregătesc să plec dar cu speranţa că niciodată nu va fi nevoie, şi probabil că aşa sunt mulţi, e trist să laşi în urmă familia, pământul şi oamenii şi să pleci printre străini, e foarte trist”, adaugă Codrin. 

România e „puţin bolnavă dar nu incurabilă”

Nu ştie încă spre ce specializare se va îndrepta, o variantă ar fi medicina de urgenţă, care până acum i-a plăcut foarte mult. Şi, în ciuda problemelor din sistem, rămâne un om optimist şi crede că România poate fi schimbată în bine. 

„Este o Românie într-adevăr puţin bolnavă dar nu este incurabilă, eu cred cu tărie faptul că putem să muncim să construim o nouă Românie, la aproape 26 de ani de al Revoluţie. Încă suntem cu sechele ale comunismului, care încet-încet se duc făcând loc noii generaţii. Până acum nu am avut decât modelele lor, noi poate suntem o generaţie mai rebelă, care nu trăieşte doar în propria curte, îşi caută modele poate nu neapărat în ţară, îşi caută modele peste tot şi atunci venim cu un set de valori şi credinţe şi sper să putem să schimbăm ţara”, mai spune Codrin. 

Vă mai recomandăm: 

Lecţie de bun-simţ din partea unei eleve din Vaslui pentru politicienii care i-au umilit pe românii din Diaspora: „Am trăit un miracol!”

Scrisoarea de mulţumire a unei tinere din Vaslui, pentru românii din Diaspora care i-au schimbat viaţa, a provocat un adevărat val de simpatie pe internet. Fata a primit sprijin financiar să-şi  îndeplineaacă visurile,  iar în prezent învaţă la un liceu din Bucureşti.

Mesajul unui IT-ist român, specialist în tehnologii Microsoft, către parlamentari: „Ce răspundere extraordinară ai tu, nesimţit ordinar ce eşti?“

Timişoreanul Ciprian Jichici, specialist în tehnologii Microsoft, unul din cei mai apreciaţi IT-şti din ţară, le-a bătut obrazul parlamentarilor care şi-au votat pensii suplimentare.

Scrisoarea unei eleve de la ţară pentru şefii Educaţiei: „Mulţi copii sunt luaţi de la şcoală şi duşi la muncă. Să schimbăm ceva în această lume!”

Andrea Mihail, o elevă de 14 ani, de la şcoala Adâncata din judeţul Ialomiţa face eforturi ca să-i aducă înapoi la şcoală colegii care au renunţat la cursuri. Ea a transmit autorităţilor locale şi judeţene o scrisoare prin care trage un semnal de alarmă cu privire la problema abandonului şcolar din comunitatea ei, comuna Adâncata.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite