Sibiu: Sute de monumente istorice zac în anonimat
0Într-o perioadă în care criza economică loveşte din plin şi judeţul Sibiu, obiectivele istorice de interes turistic nu beneficiază deloc de promovare. Dacă Sibiul, Mediaşul şi Agnita beneficiază de panouri cu semnalizare rutieră către muzee şi monumente, restul obiectivelor din judeţ nu au nici măcar un astfel de panou de promovare.
Considerat polul atracţiei turistice în urmă cu trei ani când capitala judeţului a fost centrul culturii la nivel european, judeţul Sibiu stă bine la promovarea obiectivelor istorice şi turistice doar în trei localităţi. O analiză făcută de către cei de la Asociaţia Judeţeană de Turism a scos la iveală faptul că un număr de 347 de monumente istorice şi 10 muzee din localităţi de pe teritoriul judeţului, nu beneficiază nici măcar de un singur panou de semnalizare rutieră montat pe drumurile de acces către acestea. Mai mult, 333 dintre obiectivele cu potenţial turistic, nu sunt promovate pe niciun panou informativ, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor din Uniunea Europeană. Astfel monumente cum ar fi biserica fortificată din Agârbiciu sau mult mai cunoscuta cetate a Slimnicului, aflată la o aruncătură de băţ de Sibiu şi considerat unul din cele mai frumoase şi atrăgătoare obiective din judeţul din sudul Ardealului, sunt promovate cel mult din vorbă în vorbă, de către localnici pentru turiştii care se încumetă să le caute pe hartă şi să le viziteze.
Proiect doar pentru o treime din obiective
Asociaţia Judeţean de Turism din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu a decis să implementeze în anul 2010 un proiect care să mai echilibreze situaţia actuală. Astfel se vor cheltui 33.000 de lei pentru montarea a 41 de panouri de semnalizare rutieră şi a 58 de panouri informative către monumente şi muzee din 38 de locaţii din tot judeţul Sibiu. „S-a întocmit o listă cu obiectivele la care vom monta panourile respective. Proiectul se întinde pe tot parcursul acestui an. Sperăm ca pe viitor să reuşim să montăm astfel de panouri şi la monumentele sau muzeele care nu beneficiază de aşa ceva în prima fază a proiectului”, a explicat Simina Manea, director executiv la AJT Sibiu.
Copşa Mică se bucură de ajutor
Căzut în dizgraţie naţională din cauza proastei reputaţii căpătată în anii în care Copşa Mică a fost declarat cel mai poluat oraş din România, orăşelul de pe drumul ce leagă Sibiu de Mediaş salută iniţiativa de promovare a monumentelor istorice. „E prima dată când şi Copşa Mică este inclusă într-un proiect de promovare de acest gen. Nu cred că 33.000 de lei sunt deajuns să fie scoase din anonimat aceste monumente, dar e un început. Aşa ar trebui să fie la intrarea şi ieşirea din fiecare localitate”, a mărturisit primarul Tudor Mihalache.