Sibiu:Primele disponibilizări colective din 2010 vin în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomajul a sărit de 8 procente se apropie de nivelul de acum zece ani. Sibienii care urmează să fie disponibilizaţi vor îngroşa rândurile celor peste 15.000 de şomeri din judeţ

După un an 2009 cu zeci de concedieri colective şi o creştere continuă a ratei şomajului, nici veştile pentru anul în care tocmai am intrat nu sunt mai îmbucurătoare. Şi asta pentru că două firme din judeţ şi-au anunţat deja intenţia de a face primele concedieri colective, măsuri care urmează să fie puse în aplicare în februarie, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu.

Astfel, 25 de persoane care lucrează momentan în domeniul industriei metalurgice la firma SC. Honsel SRL, vor fi nevoiţi să se descurce din ajutorul de şomaj până îşi vor găsi un nou loc de muncă. Aceiaşi soartă o vor avea şi alţi 20 de angajaţi ai HidroSib SA, firmă care are ca obiect de activitate repararea, întreţinerea, instalarea de maşini şi echipamente.

Şomajul, la nivelul anului 2003

Viitorii şomeri se vor alătura celorlalţi 15.315 cu care Sibiul a intrat în noul an. Potrivit conducerii AJOFM Sibiu, rata şomajului înregistrează valoarea de 8,2%, valoare care nu a mai fost înregistrată din luna februarie a anului 2003. „La sfârşitul lunii decembrie, în evidenţele AJOFM erau înscrişi 15.315 şomeri, dintre care 6.458 sunt femei. Faţă de sfârşitul lunii anterioare numărul şomerilor a crescut cu 593 persoane, iar rata şomajului a înregistrat o creştere cu 0,3 puncte procentuale", a declarat Ioan Hămbăşan, noul director al AJOFM Sibiu. Din totalul şomerilor, 11.154 sunt beneficiari de indemnizaţii şi 4.161 sunt şomeri neindemnizaţi, iar din punctul de vedere al grupelor de vârstă cele mai multe persoane, respectiv 4.201, au între 30-40 ani. Aproape 60 la sută dintre şomerii judeţului provin din mediul urban.

Puţine locuri de muncă

Şansele ca cei care au fost disponibilizaţi să îşi găsească un loc de muncă sunt extrem de mici, în condiţiile în care, la nivelul întregului judeţ, există doar 123 de locuri de muncă disponibile. Majoritatea se adresează persoanelor cu studii medii şi vizează meserii precum şoferi, lucrători comerciali sau agenţi de securitate.

Sondaj printre şomeri şi angajatori

Cu tot mai mulţi şomeri, conducerea AJOFM vrea să ia pulsul clienţilor faţă de serviciile oferite. De luni, 11 şi până în 31 ianuarie şomerii şi angajatorii vor primi chestionare despre programul de lucru, promptitudinea şi calitatea serviciilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite