Satu Mare: Şcolile de la sate, ţinta comasărilor
0Unităţile de învăţămând din mediul rural sunt primele care vor fi închise dacă nu întrunesc numărul necesar de elevi. De comasări scapă grădiniţele, dar şi şcolile din satele unde nu se vor putea asigura mijloacele de tranport. Comasările vor duce şi la reduceri semnificative de personal.
În judeţul Satu Mare sunt în prezent 144 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi alte peste 250 de structuri de învăţământ, acestea din urmă, majoritatea din mediul rural, fiind ţinta comasărilor pe care le pregăteşte Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. Nici şcolile din municipiu nu scapă de eforturile de reducere a cheltuielilor din sistemul de învăţământ.
Şcolile primare „Dariu Pop“, „George Coşbuc“ şi Şcoala Nr. 13 din satu Mare, se află pe lista unităţilor de învăţământ propuse spre comasare. „În imobilele respective ar urma să se mute acele şcoli pentru care Primăria Satu Mare plăteşte chirii. În judeţ se vor comasa în centre comunale toate clasele care nu întrunesc numărul necesar de elevi“, susţine Mihail Fodor, inspector general adjunct.
Unităţile de învăţământ din zona rurală sunt înă primele ce urmează a fi desfiinţate. „În mare parte din şcolile de la sate, numărul mic de elevi nu justifică funcţionarea şcolilor. Sunt clase cu şi câte 4-5 elevi“, mai spune Mihail Fodor. Mariana Popa, inspector şcolar general, afirmă că vor scăpa de comasare grădiniţele, dar şi şcolile din satele unde nu se vor putea asigura mijloacele de tranport pentru elevi, către centrele comunale.
Circa 500 de profesori pică din schemă
„Vorbim de o normă de minim 20 de elevi în clasele primare, 25 în clasele gimnaziale şi 30 pentru primul ciclu, respectiv clasele a I-a, a V-a şi a IX-a. Acolo unde transportul elevilor nu poate fi asigurat, unităţile de învăţământ nu vor fi desfiinţate. De asemenea, nicio grădiniţă nu va fi afectată de acest proces de restructurare“, afirmă Mariana Popa. Aceasta mai spune că deocamdată se vor reduce 466 de posturi. „Este posibil însă ca după finalizarea planului de şcolarizare, respectiv comasare, să pice mai multe posturi din ce 6000 cât sunt în prezent alocate personalului didactic, respectiv odată cu încheierea contractelor în cazul suplinitorilor. De asemenea, odată cu desfinţarea unor untăţi de învăţământ, vor fi disponibilizări şi în rândul personalului auxiliar. Cifrele exacte le vom avea însă la finalul acestui proces laborios de restructurare“, conchide Mariana Popa.
Sindicaliştii acuză ilegalităţi
Într-un comunicat al Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare se menţionează pericolul afectării grave a calităţii actului educaţional, dar şi disponibilizările arbitrare. „S-au practicat trunchieri arbitrare de clase şi posturi, ceea de duce în cazul tuturor şcolilor la scăderea calităţii actului educaţional. Iar unele şcoli au ajuns în situaţii imposibile de funcţionare. Specificăm că măsurile luate de I.S.J. Satu Mare încalcă prevederile legilor în vigoare“, se arată în comunicat.