Satu Mare: Portret/ Nicolae Decsei s-a născut în lagăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Satu Mare, Nicolae Decsei, s-a născut în lagărul de deportaţi din Moghilev, Transnistria



Profil
Născut: 5 decembrie 1941, Transnistria
Studii: Facultatea de Drept, Babes – Bolyai Cluj -Napoca
Stare civilă: căsători, un fiu şi o nepoată


Nicolae Decsei este din anul 2003 preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare. „Chiar joi, 3 februarie, aniversăm 75 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, moment celebrat printr-un concert simfonic ce va avea loc la Filarmonica «Dinu Lipatti» de la ora 18.30“, anunţă Nicolae Decsei.

Povestea de viaţă a liderului evreilor sătmăreni este desprinsă parcă dintr-o ficţiune . Acesta s-a născut într-un lagăr a evreilor deportaţi în Transnistria. Părinţii lui Nicolae Decsei, originari din Baia Mare şi Târgu Lăpuş, s-au refugiaseră după Dictatul de Viena,  în Cernăuţi.  „În 1941 Antonescu a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina în Transnistria. Mama mea era deja însărcinată şi a fost obligată să meargă spre lagăr pe jos circa 100 de kilometri “, spune Nicolae Decsei. Numele primit la naştere de către acesta a fost Ioja Nicolae Vasilievici. „ Eu m-am născut la circa trei săptămâni de când ajunseseră în lagărul de la Moghilev. Tatăl meu avea acte false, astfel că, la naştere numele meu a fost Ioja Nicolae Vasilievici. Ulterior, în 1950 am revenit la numele reale“, spune Nicolae Decsei.

Doi ani şi jumătate de lagăr

Cei doi ani şi jumătate petrecuţi în lagăr au fost pentru familia acestuia o luptă pentru supravieţuire.„Desigur nu am amintiri din cei doi ani şi jumătate de lagăr, însă, din ce mi s-a povestit, am avut noroc că am supravieţuit. Tatăl meu a fost tâmplar, şi i s-a dat un atelier pentru a confecţiona sicrie. Lângă atelier era bucătăria ofiţerilor şi astfel mai obţinueau coji de cartofi cu care mă hrăneau“, spune Nicolae Decsei. Acesta mai spune că bolile şi foame au decimat evreii din lagărul transnistrian. „Din cei 15.000 de evrei din acel lagăr, la eliberare, în martie 44, când venisereră sovieticii, rămăseseră mai puţin de 5.000, din cauza bolilor şi a foametei“, spune Nicolae Decsei.

Formaţie militară

După război, familia lui Nicolae Decsei s-a stabilit în Bucureşti. „După război, familia mea s-a stabilit în Bucureşti. Eu am urmat ulterior o carieră militară, fiind absolvent al Liceului Militar «Ştefan Cel Mare» din Câmpulung Moldovenesc, şi a Şcolii de Ofiţeri din Braşov, fiind  ulterior profesor în cadrul acelei instituţii de învăţământ“, îşi aminteşte Nicolae Decsei.
În 1972 a renunţat la cariera militară pentru a devein jurist. „Ca absolvent al Facultăţii de Drept, am decis să renunţ la cariera militară şi să devin jurist. Decizia a fost însă una mai degrabă forţată de acele vremuri, în care era problematic să ai rude în străinătate“, mai spune Nicolae Decsei.
Tot în 1972, acesta se stabileşte în Satu Mare. „Până în 2003, când am intrat în pensie, am lucrat ca jurist în turism şi agricultură. Este adevărat că l-a început a fost grea adaptarea la viaţa de civil, dar mi-am iubit meseria“ , mai spune Nicolae Decsei.

Întrebări şi răspunsuri

Câţi membri numără Comunitatea Evreilor din Satu Mare?
N.D. : Suntem o comunitate mică, cu circa 120 de membri, din care 30 de persoane sunt membri activi. Chiar dacă suntem puţini,  încercăm să fim cât mai activi prin evenimente culturale şi acţiuni dedicate întregii comunităţi.

Cât de importantă este cunoaşterea ororilor secolului trecut?

N.D. : Noi, ca evrei, putem să iertăm, dar nu putem să uităm. Iar cine uită istoria riscă să o repete. Ororile secolului trecut nu se pot uita şi nu se pot nega. Acesta este şi unul dintre scopurile noastre să contracarăm acest negaţionism riscant.

Ce-i place
Nicolae Decsei apreciază sinceritatea şi punctualitatea. „Îmi plac oamenii sinceri corecţi şi punctuali. Apreciez punctualitatea probabil din cauza formaţiei profesionale de militar, însă este, cred eu o formă de respect. În rest, ca hobby, am cochetat la un moment dat cu pictura“, dezvăluie Nicolae Decsei.

Ce nu-I place
Nicolae Decsei detestă făţărnicia. „Nu îmi plac oamenii făţarnici şi oamenii care nu îşi respectă cuvântul, înţelegerile. Este vorba de reciprocitate, iar unii nu reconosc faptul că i-ai ajutat, atunci când ai nevoie de ei“ mai spune Nicolae Decsei.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite