Satu Mare: Finanţări nerambursabile pentru unul din zece aplicanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 75 de comercianţi sătmăreni care au depus anul acesta proiecte pentru finanţări doar 7 au fost selectaţi.

Zeci de firme din Satu Mare încearcă să câştige anual finanţări pe proiecte de investiţii prin intermediul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Doar câteva reuşesc însă să treacă toate etapele procedurilor de finanţare. „Anul acesta s-au derulat cinci programe, acordându-se fonduri nerambursabile de la bugetul de stat, în condiţiile specific fiecărei proceduri. De exemplu, pentru programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă , cu un buget de 5 milioane de lei şi suma maximă de finanţare de 80.000 de lei, au fost depuse 75 de dosare, fiind selectate 7“, spune Adriana Roşu, consilier în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Dosarele incomplete sau neconforme cu programele sunt cauzele principale pentru care, în urma evaluărilor, se refuză finanţarea.
„În cadrul programului pentru comerţ, suma finanţată este de 60 % din valoarea proiectului, iar firma aplicantă trebuie să cofinanţeze investiţia. Mai mult, sumele nerambursabile în cazul finanţărilor de la bugetul de stat se acordă doar după achiziţia bunurilor, maşini sau utilaje, prevăzute în proiect“, mai spune Adriana Roşu.
Fără banii necesari pentru investiţii, firmele nu reuşesc să obţină sprijin pentru cofinanţare. „Băncile nu sprijină firmele pentru investiţii pe proiecte din fonduri europene sau de la bugetul de stat. Creditele se dau foarte greu, iar agenţii economici nu au banii necesari pentru cofinanţare“, susţine Ioan Rus, preşedintele Asociaţiei Patronatului Sătmărean.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite