Reşiţa: PORTRET / Liliana Ionaşcu de la contabilitate la arta populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Liliana Ionaşcu de la contabilitate la arta populară
Reşiţa: PORTRET / Liliana Ionaşcu de la contabilitate la arta populară

Din mâinile specialistei în croitorie ies în fiecare zi adevărate capodopere care seamănă extrem de bine cu straiele vechi populare.

Liliana Ionaşcu şi-a petrecut primii ani ai copilăriei în Bihor. C ând a împlinit 9 anişori s-a mutat în Banat. Tatăl ei lucra în fostul Combinat Siderurgic, iar familia l-a urmat. De mică a fost învăţată să brodeze şi să coase, iar ea a îndrăgit foarte mult acest lucru. A vrut să urmeze o şcoală de profil, însă mama ei a insistat să aleagă altă cale.

„Am fost pasionată de broderie. Făceam acest lucru cu mare drag. Din păcate, mama mea nu m-a lăsat să urmez această cale, dar tot acolo am ajuns. Am lucrat ca şi contabil câţiva ani, apoi mi-am deschis un atelier de broderie în Câlnic. Brodam prosoape, şervete, inscripţionam echipamente de lucru pentru diverse firme, materiale promoţionale şi chiar lenjerii de pat sau feţe de masă pentru hotelurile cu pretenţii”, a spus Liliana Ionaşcu.

A început să facă mici broderii şi pentru costumele populare, iar în timp activitatea din atelier s-a diversificat. Acum lucrează costume populare de la „A la Z”. Pentru ca porturile să fie desăvârşite a muncit mult. A studiat, singură, zona Banatului pentru a putea coase costume populare. I-a fost destul de greu. Faptul că nu există studii în acest domeniu nu i-a pus piedici, iar dragostea pentru broderie şi tradiţii au determinat-o să meargă mai departe. În câţiva ani a învăţat foarte multe despre costumele şi zonele din care provin. „Am căutat costume vechi. Au bătrânii la sat, dar nu le vând. Îmi amintesc că am luat un costum dintr-un sat de lângă Băile Herculane doar pentru a face o fotografie, să am modelul. Fiecare zonă din Banat are câte un costum specific”, a povestit creatoarea.

Creaţii la comandă pentru artişti

Costumele populare pe care le coase sunt purtate de solişti ca Ramona sau Petrică Viţa, Nicu Novac, dar şi de ansamblurile folclorice din Caraş-Severin. Liliana a cusut pentru dansatorii de la „Datina”, „Semenicul” sau pentru ansamblul din Armeniş. Nu obişnuieşte să se laude cu munca sa, fiind foarte modestă, însă este bucuroasă atunci când trebuie să povestească amănunte despre ceea ce face.

„Am plecat de la broderie şi nu credeam că am să ajung atât de departe. Mă bucur că am reuşit să aduc, în acest mod, puţină bucurie în sufletele oamenilor care îmi cer să le cos costume. Chiar dacă trebuie să coordonez activitatea atelierului, îmi fac timp ca măcar o zi pe săptămână să cos câte ceva”, a spus Liliana Ionaşcu.

Întrebări şi răspunsuri

Care este timpul pe care îl petreceţi brodând?

Depinde de model. Cruciuliţele simple se brodează în trei zile, opt ore de muncă zilnic. Un model cu flori se lucrează după desen şi durează mai mult. Folosim şi maşini de brodat.

În atelier se lucrează doar costume populare?
Facem tot felul de echipamente sau chiar uniforme şcolare. Am mai lucrat şi rochii de seară, ne adaptăm la ce cere clientul.

Cât costă un costum popular?
În jur de 1.300 de lei. Având în vedere că folosim maşinile de brodat, nu putem să cerem mai mult.

ce-i place
„Aş vrea să am mai mult timp pentru a face lucru de mână, pentru a broda. Îmi place să lucrez şi goblen, dar nu am mai făcut acest lucru de foarte mulţi ani“.

ce nu-i place
„Nu-mi plac lucrurile chinezeşti. Nu-mi plac lucrurile ieftine. Nu-mi place că se confundă ideea de sexy cu cea de a fi elegant“.

Profil
Născută - 18.06.1968, Bihor.
Studii - Şcoală de contabilitate şi cursuri de croitorie.
Familie - Căsătorită.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite