Liceenii protejează arborii unici din Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii cred că arborele de mătase din centru trebuie protejat
Liceenii cred că arborele de mătase din centru trebuie protejat

Specii exotice, rare şi pe cale de dispariţie sunt lăsate în umbră pe spaţiul public. În cadrul proiectului „Biodiversitate a spaţiilor verzi reşiţene“, mai mulţi elevi de la Grupul Şcolar Tehnic au venit cu soluţii concrete pentru parcurile reşiţene.

Pentru că numărul de spaţii verzi aflate pe teritoriul Reşiţei este mic, în raport cu cerinţele UE, o mână de elevi a pus în practică o acţiune de protecţie a mediului. În timpul lor liber, alături de cadrele didactice, şase tineri de la Grupul Şcolar Tehnic au demarat un proiect pentru a pune în evidenţă spaţiile verzi. După ce au numărat sute de arbori şi plante, aceştia au descoperit specii rare care există în parcurile reşiţene, dar au găsit şi soluţii pentru protejarea şi punerea lor în evidenţă. „Una dintre locaţiile care ar trebui luate în seamă este Parcul Traian Vuia din apropierea universităţii. Deocamdată este neîngrijit şi ar putea deveni un spaţiu extraordinar pentru relaxare“, a spus Corina Dascălu, de 17 ani.

Specii exotice

Printre arborii pe lângă care reşiţenii trec fără să-i bage în seamă se numără oţetarul roşu, din mijlocul Parcului Cărăşana, arborele de mătase din apropierea Primăriei Reşiţa şi cei şase arbori de lalea. „În Reşiţa există multe specii rare, care merită puse în evidenţă. În ceea ce priveşte oţetarul roşu din Parcul Cărăşana, acesta ar trebui mutat“, a spus Alexandra Scăueru, de 17 ani. Dascălii spun că tinerii s-au implicat foarte mult în acest proiect. „Proiectul se va derula şi în următorii ani pentru că este important să cunoaştem detalii despre locurile în care trăim“, a precizat Lucia Munteanu, profesor coordonator.

Spaţiile verzi până în 2013

Deşi Reşiţa este înconjurată de păduri, potrivit normelor UE, spaţiul verde intravilan trebuie extins. Deficitul de spaţiu verde din Reşiţa este de 14,5 metri pătraţi pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru municipalitate, care trebuie să extindă spaţiul verde din oraş, de la 11,5 de metri pătraţi pe cap de locuitor, cât este acum, la 26 de metri pătraţi. În municipiu sunt amenajate, deocamdată, şase parcuri.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite