Cea mai frumoasă casă naturală din lume se află în judeţul Caraş-Severin. Cum a fost construită şi cât costă o zi de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din cob şi "mama" acesteia, arhitecta Ileana Mavrodin FOTO Adevărul
Casa din cob şi "mama" acesteia, arhitecta Ileana Mavrodin FOTO Adevărul

Casa de cob construită pe malul Nerei, la Sasca Montană, judeţul Caraş-Severin, ridicată de către arhitecta timişoreană Ileana Mavrodin, este deschisă acum turiştilor interesaţi s-o locuiască.

Proprietara “Căsuţei piticilor”, cum au numit-o localnicii anunţă că, de la 1 mai, cei care doresc să experimenteze viaţa într-o căsuţă de pâmânt, o pot face contra sumei de 50 de lei pe zi.

Casa, care arată ca una de turtă dulce din poveşti, este construită din cob (un amestec argilă, cu nisip şi paie de grâu). Pare mică din exterior, însă în interior este o casa normală, care are tot ce-i trebuie: un loc de gătit, pat, baie, o masă, băn­cuţă, care iarna se încălzeşte cu fumurile de la sobă, care trec prin ea.

De altfel, “Casa Verde”, din Caraş-Severin a fost pusă pe primul loc în Top 10, a celor mai frumoase mici căsuţe de colb din lume, de către revista The Natural Homes.

Ileana Mavrodin povesteşte că viaţa într-o astfel de locuinţă e diferită, datorită atmosferei din interior. “Este mult mai călduroasă iarna şi răcoroasă iarnă. Este o casă sănătoasă, unde totul este natural. Cei care au stat în ea au fost impresionaţi şi le-a plăcut tare mult. De altfel, cei care vin, au interes în aşa ceva. Există un curent în direcţia asta, oameni care îşi doresc întoarcerea la natură, spre o viaţă mai sănătoasă”, spune arhitecta.

casa verde

Tabără de creaţie unde poţi învăţa să-ţi faci propria căsuţă de cob

lleana Mavrodin povesteşte că, de când s-a întors din Canada, în 2004, şi a construit “Casa Verde”, sute de persoane i-au trecut pragul. “Căsuţa a fost şi încă mai este un exeperiment. Ea, practic, nu e pentru orice turişti, ci pentru cei care vor să exprimenteze şi chiar vor să-şi facă o asemenea căsuţă. Atunci vin şi vor să vadă cum e să stai în ea. Ea nu este înscrisă într-un circuit turistic, poate că o să facem şi treaba asta pe viitor”, spune arhitecta, impresionată de amploarea care a luat-o fenomenul în ultimii ani şi de interesul manifestat faţă de căsuţa pe care a construită în urmă 14 ani.


Interior al casei din Caraş-Severin FOTO Adevărul

casa verde

De când a construit casa, Ileana Mavrodin a avut vizitatori din întreaga lume, cu toţii fiind impresionaţi de locuinţă şi de pesajele superbe din zonă. De altfel, anual, arhitecta organizează o tabără de creaţie, în care îi învaţă pe participanţi să construiască singuri o astfel de căsuţă. Anul acest acesta, întâlnirea e stabilită pentru sfârşitul lunii iunie.

casa naturala

“Noi dorim ca, în cele cinci zile, să vă convingem că acest lucru e posibil, să vă ajutăm să vă conturaţi visul pe măsura posibilităţilor fizice şi materiale de care dispuneţi. Vorbim despre alegerea amplasamentului, despre sol, proiectare, materialele de construcţie, vom lucra la pereţi de cob, facem tencuieli de lut cu nisip, lut cu var şi nisip, var cu nisip, vopsele naturale şi zidării decorative cu sticle înglobate şi basorelief. Vom vorbi despre toate fazele de construire a unei case, de la fundaţii şi zidaii, la tencuieli, vopsele naturale si modelare. O sa povestim şi despre greşelile care s-au făcut la Casa-Verde, cum le putem repara sau ce putem face ca să nu le repetăm! Taxa de participare este de 550 lei/persoana. Cazarea se face în cort; dacă nu aveţi cort, vă rugăm să ne anuntaţi din timp să vă pregătim unul. Mâncarea este inclusă în preţ şi constă în lapte, brânza, ouă, miere, fructe şi legume, etc. (în mare parte produse locale). Avem bucătărie cu aragaz şi vase iar seara stăm în jurul focului şi povestim”, anunţă arhitecta pe site-ul dedicat celebrei căsuţe, unde puteţi să găsiţi şi programul taberei şi modul în care puteţi să-i contactaţi pe organizatori.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite