Reşiţa: VIDEO Cireşarii gugulani sunt renumiţi în tot Banatul (GALERIE FOTO)
0Sute de şoferi opresc zilnic pentru a cumpăra cireşe proaspăt culese din pom de localnicii care le şi vând.
Orice cărăşean ştie unde este Crucea Roşie pe DN 58B. Este, de fapt, o intersecţie ce duce spre satele Delineşti şi Ohabiţa. Mai este şi locul unde trei luni pe an, din mai până la finele lui iulie, poţi cumpăra cireşe proaspăt culese din pom. Zona este ticsită de plantaţii de cireş, iar oamenii ies la marginea drumului cu coşurile pline pentru a vinde cireşe.
Plantaţii de cireş
În zonă sunt plantaţii vaste de cireşi care au fost exploataţi înainte de 1989. După Revoluţie, oamenii şi-au redobândit proprietăţile, cu cireşi cu tot. Aşa s-au trezit că au o producţie de 1-2 tone de cireşe pe an, cu care nu ştiau ce să facă. Primăria din Păltiniş, de care aparţin cele două sate, n-a avut nicio soluţie pentru desfacerea cireşelor, aşa că oamenii au rămas cu coşurile de cireşe în drum. Numai că oamenii n-au rămas în orice drum, ci tocmai pe un drum naţional. Iar şoferii, când au văzut atâtea coşuri cu cireşe, au oprit şi au întrebat cât e kilogramul. Şi aşa a apărut prima piaţă de cireşe.
„Acestea sunt ultimele cireşe de anul acesta şi le dăm cu 5 lei kilogramul. Este ultima ofertă. Şoferii opresc mereu pentru că noi stăm aici de când s-a făcut parcarea asta. Este o tradiţie de ani de zile”, spune Maria Ciucure din Delineşti.