Munţii Banatului duduie de jazz la cel mai mare festival din sud-estul Europei
0În localitatea Gărâna, din judeţul Caraş-Severin, are loc în acest weekend Festivalul Internaţional de Jazz. Excepţionalul trio Bela Flek, Zakir Hussain şi Edgar Meyer a adunat un număr de sepectatori care egalează recordul lui Gabareck din 2007.
În jur de 7.000 de turişti au admirat spectacolul fără răsuflare şi s-au declarat umiţi de acurateţea sunetelor în formă pură. Preţul abonamentului pe patru zile, de 170 de lei a părut minuscul seara trecută.
Bela Fleck a insistat ca seara de vineri să fie rezervată pentru trioul său. Motivele pentru care a cerut asta sunt multe, şi toate ţin de profesionalismul cu care îşi face treaba, nu de mofturi de vedetă.
Stilul lui Bela Fleck este atipic, banjo nefiind un instrument de forţă, precum o chitară electrică, dar cere virtuozitate, iar aici Fleck a arătat miilor de spectatori de ce este în stare.
“Au fost două ore de show fabuloase, cu trei muzicieni imenşi, uluitor de sincronizaţi, şi care au cântat „crud”, acustic, fără niciun fel de efecte si sunete procesate”, spune Marius Giura, organizatorul fabuloasei acţiuni. "Singurul regret a fost acela că nu a durat până dimineaţă", este de părere Ana Marchetanu.
Criza economică nu i-a încătuşat pe iubitorii de jazz
Deşi preţul biletelor este piperat, iar comercianţii din Poiana Lupului vând produse culinare scumpe, turiştii nu au limite la buzunare. Drumul prost şi plin de curbe, care leagă Reşiţa de Muntele Semenic, nu a mai fost o piedică în aceste zile profitabile, pentru toată lumea. Ca un ritual, bine definit, mii de oameni din toate colţurile ţării şi Europei îl străbat, pentru că, destinaţia lor este o adevărată minune. Printre dealurile din zona Gărîna stă ascunsă Poiana Lupului, scena pe care şi în acest an, au urcat nume de renume mondial.
Dacă în prima seară, în poiană s-au adunat timid, peste 2.000 de oameni, ieri numărul a explodat şi a tins spre un nou record. Forfota, numărul mare de maşini şi de corturi instalate în zonă au demonstrat şi de această dată că românii iubesc arta, iar pentru un astfel de festival au putut să învingă chiar criza economică. Deşi preţul unui abonament pentru patru zile a fost de 170 de lei, iar pentru trei zile de 130, suma pare mică. “Dacă ne gândim că la Viena, Berlin sau oriunde în Europa am plăti 50 de euro, ca să vedem numai unul dintre artiştii care cântă la Gărîna, preţul pare mic. La aceeaşi sumă, avem patru zile de muzică excepţională”, spune timişoreanul Mihai Moldovean. “Este extraordinar ce se întâmplă aici, nimic nu e prea scump”, spune Alexandru Trufa, din Maramureş.
Artă şi la mâncare
Comercianţii au profitat şi ei de foamea de cultură a oamenilor. Asta pentru că o porţie de gulaş este de 15 lei, un langoş 5 lei, iar o porţie de musaca sub 10 lei nu găseşti niciunde. Aşa că, agenţii economici au învăţat deja că pentru Festivalul de Jazz merită să baţi sute de kilometri.
“Vin din Beolgrad în fiecare an, dar ceea ce fac eu aici, nu este mâncare, este artă. Improvizez pe loc reţele. Astăzi nu mai poate gusta nimeni ceea ce a mâncat ieri. Sunt pictor la origine, dar îmi place să gătesc”, spune sârbul Sashek Crîstici, care vine anual la festivalul din munţi.
Opţiuni de cazare
Întrucât capacitatea de cazare a zonei Semenic nu face faţă unei asemenea explozii turistice, cortul este vital, inevitabil. Turiştii chiar au devenit mai înţelepţi de la un an la altul. Pentru că ploile de anul trecut i-au luat pe sus cu tot cu corturi, de această dată au căutat o locaţie diferită. “Ne-am pus pe deal. Anul trecut am rămas şi fără haine şi fără corturi.
Stăteam pe malul râului şi a ieşit necontrolat din matcă”, spune reşiţeanul Iulian Tobă, căruia prietenii i-au păstrat un loc ferit de ape pentru cort. Peste 20 de rutierişti şi alte câteva zeci de jandarmi asigură paza în zona Gărîna, ca să evite eventualele evenimentele neplăcute.
Inedit
Aproape 10.000 de turişti sunt în zona Gărîna în această perioadă.