Amânarea privatizării combinatului Oltchim măreşte tensiunea în rândul salariaţilor care nu şi-au primit lefurile din luna martie
0Liderul de sindicat spune că ar fi nevoie de un credit de 40 milioane de euro pentru plata utilităţilor şi a achiziţionării materiei prime.
Vestea că a fost amânată privatizarea Oltchimului ce ar fi urmat să aibă loc în luna aprilie a acestui an, pentru luna septembrie 2012, a mărit tensiunile sociale în rândul angajaţilor combinatului. „Sunt restanţe la plata salariilor din luna martie, iar din august 2011, lunar câte 1.000 de oameni sunt trimişi în şomaj tehnic, cu 80 % din salariul brut. În perioada următoare situaţia se va înrăutăţi! Nu mai avem bani pentru plata utilităţilor, a materiei prime. Aven nevoie de angajarea unui credit urgent de 40 milioane euro. Nu ştiu motivul pentru care a fost amânată privatizarea, cei de la Ministerul Economiei ştiu mai bine", a spus Mihai Diculoiu, liderul de sindicat al Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Angajaţii Oltchim se pregătesc de proteste
Sindicaliştii de la Oltchim spun că aşteaptă instalarea noului Guvern şi dacă problemele lor nu vor fi rezolvate, vor trece la acţiuni de protest. „Avem 3.400 de angajaţi (2.800 la Valcea şi 600 la Arpechim Piteşti), iar alte 10.000 de oameni din judeţele Vâlcea şi Argeş au activităţi legate de cea a Oltchimului. În guvernarea anterioară nu au fost respectate cele două memorandumuri. Comisia Europeană a aprobat conversia datoriei Oltchim către Autoritatea pentru Privatizarea Activelor Statului (AVAS) însă Ministerul Economiei nu a avut o legislaţie în domeniu pe măsură, aşa cum cerea CE, iar această conversie nu s-a făcut nici până acum", a mai spus Diculoiu
Arpechim în „stad-by"
Preluarea de către Oltchim a societăţii argeşene Arpechim, închisă la 24 martie 2012, care urma să fie principalul furnizor de materie primă către combinatul vâlcean, nu şi-a atins scopul final, lucrările de investiţii la Arpechim fiind sistate din lipsă de fonduri, materia primă urmând să fie adusă la Oltchim tot din import. „Conversia creanţei în acţiuni crează capitaluri proprii pozitive, societatea redevine bancabilă şi în acest mod, va finanţa repornirea activităţii petrochimice de la Arpechim Piteşti, care va duce la funcţionarea la capacitate a Oltchimului în condiţii de rentabilitate", declara cu ceva timp în urmă managerul Oltchim, Constatin Roibu.
Guvernul Ponta ia la puricat societăţile supuse privatizării
Potrivit actualului ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu, la întâlnirea de sâmbătă pe care a avut-o cu reprezentanţii FMI, privatizarea ar urma să aibă loc la sfârşitul lui septembrie 2012. „Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu", a spus Florin Georgescu, Ministrul Finanţelor, care a ţinut să sublinieze că procesul de privatizare va continua „acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionare activelor economice şi a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activităţii Guvernului precedent şi clarificarea situaţiei reale, tehnice şi economice a societăţilor supuse acestui proces". În luna martie combinatul vâlcean avea datorii de 2,55 miliarde lei.