Ce spun autorităţile despre femeia cu COVID-19 care s-a plimbat sute de kilometri cu autocarul
0O femeie contaminată cu noul coronavirus a creat panică în localitatea de domiciliu, după ce s-a întors acasă din Bucureşti. Autorităţile susţin că nu a avut contacţi apropiaţi.
Unul dintre cele opt cazuri confirmate cu COVID 19 în Vâlcea este al unei femei care s-a întors la jumătatea lunii martie acasă, din Bucureşti.
Autorităţile vâlcene vin cu precizări în legătură cu acest caz, menţionând că din ancheta epidemiologică reiese că persoana nu a avut „contacţi apropiaţi”. În privinţa mijloacelor de transport în comun cu ajutorul cărora s-a deplasat din Capitală la Râmnicu Vâlcea şi apoi, ulterior, în localitatea de domiciliu, responsabilitatea revine transportatorilor, mai menţionează autorităţile.
„Persoana s-a prezentat în urma întoarcerii din Bucureşti în Vâlcea, la medicul de familie unde a fost consultată. Menţionăm că personalul medical a purtat echipament de protecţie standard în momentul efectuării consultului medical.
În urma transmiterii rezultatului testului (pozitiv), s-au făcut recomandări către personalul medical de a rămane în izolare la domiciliu. Întrucât personalul medical este asimptomatic, până în prezent, nu s-au recoltat probe.
Din ancheta epidemiologică efectuată a rezultat faptul că persoana a purtat mască şi mănuşi în momentul părăsirii domiciliului şi nu a avut contacţi apropiati ( persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi pe o durată de peste 15 minute).
În privinţa mijloacelor de transport cu care persoana diagnosticată pozitiv a călătorit, conform Hotărârii nr. 5 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, furnizorii publici şi privaţi de transport persoane au obligaţia de a lua măsuri pentru asigurarea dezinfecţiei, la finalizarea traseului, a habitaclului mijlocului de transport (bare, suporţi de susţinere, uşi, scaune etc) cu dezinfectanţi pe bază de alcool şi clor.
Autorităţile publice din localitatea respectivă au realizat dezinfecţia scării unde persoana îşi are domiciliul în mod repetat.
Vă aducem la cunoştinţă că persoana internată şi supravegheată medical are până în acest moment o evoluţie favorabilă”, precizează reprezentanţii Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Vâlcea.
Reamintim că vâlceanca a suspectat că ar putea fi infectată cu COVID 19, după ce a aflat că bătrânul de care a avut grijă în Capitală, a fost confirmat pozitiv. De la Bucureşti la Râmnicu Vâlcea a venit cu un autocar, iar de aici până în localitatea de baştină a luat un microbuz.
Câteva zile mai târziu a aflat teribila veste. Ulterior, s-a dus la Primăria din localitatea de domiciliu ca să afle ce trebuie să facă în acest caz. De aici, a fost trimisă la medicul de familie.
După ce i s-au recoltat probe, ulterior, s-a dovedit că şi ea era infectată, câteva zile mai târziu. Imediat după aflarea rezultatului testului, a fost transportată cu o ambulanţă SMURD la spital.
Precizările Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Vâlcea vin în contextul în care în acest caz atât pacienta cât şi autorităţile (primărie, medic etc.) nu au procedat corect în modul în care au tratat această situaţie, motiv pentru care localnicii se tem acum ca virusul să nu facă şi alte victime.
Femeia, potrivit legislaţiei şi recomandărilor, n-ar mia fi trebuit să iasă din casă, după ce a aflat că poate fi contaminată. Ar fi trebuit să sune medicul de familie, ori la unul din cele şapte numere de telefon ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea: 0758.06.14.38; 0786.11.71.82; 0786.10.45.40; 0786.15.00.52; 0786.10.92.57; 0786.10.45.34 - între orele 08.00 – 16.00; sau 0250.74.77.20 - între orele 16.00 – 08.00. Ar fi putut de asemenea să ceară informaţii la telefonul verde 0800 800 358, iar dacă nu ar fi reuşit să rezolve nimic, în ultimă instanţă, putea să sune la 112.
La rândul lor, angajaţii Primăriei ar fi trebuit să o izoleze imediat la domiciliu, împreună cu Poliţia şi DSP, nu să o trimită la medicul de familie. Acesta din urmă a trimis-o acasă abia după ce a aflat întreaga poveste. Vecinii, cei care au ajutat-o cu mâncare, cât timp a fost izolată la domiciliu, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu au fost incluşi în ancheta epidemiologică şi amintesc că până să fie izolată femeia a fost văzută prin mai multe locuri din oraş: magazine, instituţii publice etc.