Apele minerale, elixirul tinereţii. Ce boli pot fi tratate cu ajutorul lor - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apele minerale medicinale sunt bune pentru organism
Apele minerale medicinale sunt bune pentru organism

Cunoscute încă din Antichitate pentru proprietăţile terapeutice, apele minerale medicinale sunt recomandate în prezent pentru tratarea unei game largi de afecţiuni, de la boli digestive şi nevoase până la afecţiuni ginecologice.

Proprietăţile tămăduitoare ale apelor minerale se explică prin conţinutul ridicat de săruri minerale si oligoelemente, care sunt asimilate foarte repede de organismul bolnav. În funcţie de compoziţia chimică, apele minerale se clasifică în ape sulfuroase, calcice, cloruro-sodice sau magnezice, fiecare dintre acestea putând fi utilizate pentru tratarea mai multor afecţiuni.

În ce constă terapia

Pentru un efect optim, crenoterapia trebuie să se facă cu apă direct de la sursă şi doar sub supravegherea unui balneolog. Apele se administrează în funcţie de toleranţa fiecărui organism, de obicei cu câteva zeci de minute înainte de mesele principale. Pentru litiaza renală, de exemplu, medicii ţin cont de mai mulţi factori atunci când stabilesc cantitatea de apă pe care o poate ingera un bolnav. În astfel de cazuri, o persoană poate consuma, în funcţie de greutate, câteva sute de mililitri de apă, în mai multe prize, durata maximă a terapiei fiind între 14 şi 18 zile. Terapiile alternative cu apă minerală pot fi şi externe, sub formă de băi la piscină timp de maximum 20 de minute. Astfel de proceduri sunt recomandate de obicei persoanelor care suferă de reumatism degenerativ sau de spondiloze cervicale şi lombare. Apa minerală sulfuroasă poate fi administrată şi sub formă de aerosoli şi pulverizaţii dacă persoana care recurge la crenoterapie suferă de afecţiuni respiratorii.  

Indicaţii terapeutice ale apelor minerale

Cel mai adesea, curele cu ape minerale sunt recomandate pentru tratarea afecţiunilor tractului digestiv, afecţiuni hepato-biliare sau renale. De asemenea, apele minerale din mai multe staţiuni pot fi folosite cu încredere de bolnavii de inimă, de persoanele care suferă de diabet şi hepatită sau de cele care au probleme ginecologice. Vă prezentăm mai jos o listă de boli care pot fi tratate cu ape minerale:

1. Afecţiuni ale tubului digestiv: gastrită cronică cu hiper si hipoaciditate, constipatie, colita cronica, ulcer gastric si duodenal fara complicatii; 

2. Afecţiuni ale sistemului renal si urinar: litiază urinară,  infecţii urinare;

3. Afecţiuni metabolice şi nutriţionale:  diabet şi obezitate;

4. Afecţiuni ale aparatului locomotor: afecţiuni reumatismale degenerative şi inflamatorii;

5. Afecţiuni neurologice periferice: pareza, sechele ale poliomielitei, nevralgii, nevrite, sciatalgii;

6. Afecţiuni respiratorii: astm alergic, bronşite, sinuzite cronice;

7. Afectiuni ginecologice: sindrom ovarian cauzat de menopauză, anexite, sterilitate

8. Afecţiuni cardiovasculare şi dermatologice.

Cele mai apreciate izvoare minerale

Printre cele mai cunoscute şi mai apreciate izvoare sunt cele din Călimăneşti, Olăneşti, Băile Govora, Băile Herculane, Covasna,  Sovata, Băile Felix, Băile Tuşand sau Vatra Dornei. 

Călimăneşti-Căciulata, perla staţiunilor din judeţul Vâlcea, este singura din ţară care are cinci profiluri de cura: pentru afecţiuni ale rinichilor, afecţiuni ale tubului digestiv, afecţiuni ale aparatului locomotor şi ale sistemului nervos periferic,  boli profesionale (intoxicatii cu metale grele, plumb, mercur) şi silicoză. 

Băile Herculane este cunoscută pentru izvoarele minerale ce pot vindeca de la boli de piele până la afecţiuni ginecologige sau ale sistemului nervor periferic. Staţiunea este una dintre cele mai vechi din lume, romanii fiind cei care au descoperit puterea tămăduitoare a izvoarelor din judeţul Caraş-Severin, în urmă cu aproape 2000 de ani. 

Sursa articol: “Călimăneşti-Căciulata, o staţiune pentru patru anotimpuri”, profil al staţiunii din judeţul Vâlcea realizat de Alina Sanda şi Carmen Enescu, medici specialişti în medicină fizică, recuperaremedicală şi balneoclimatologie. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite