Râmnicu Vâlcea: Bucătarul specialist în „pene supărate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I-a plăcut de mic să gătească şi a avut norocul să stea prin preajma unor bucătari şcoliţi în ţara pastelor. A gătit pentru Hagi, «Naşul» şi handbalistele de la Oltchim.

profil
NĂSCUT: 16 iulie 1997, la Şirineasa-Vâlcea
STUDII. Liceul Mecanic din Râmnicu Vâlcea, Cursuri de bucătar prin AJOFM Vâlcea
FAMILIE. Căsătorit, are o fetiţă


Bogdan s-a născut la ţară, într-o familie de oameni care au trăit în cultul muncii dar cărora le-a plăcut să se „răsfeţe" şi cu o mâncare bună. „Noi suntem patru fraţi la părinţi, iar eu şi fratele meu suntem bucătari. Avem un precedent în familie, pentru că mamei noastre îi place, de când o ştiu, să gătească. Mai gătea şi pe la nunţi, pe la botezuri. Primele mele mâncăruri au fost tocăniţele, fripturile, cirobele", spune Gabriel care a ajuns acum bucătar şef la un restaurant extrem de bine apreciat, cu specific italienesc, din Râmnic. Unul dintre fraţii săi este tot bucătar şi de fiecare dată când se aşează la un pahar de vorbă mai schimbă împresii tot despre bucătărie.


A avut învăţăcei aşi ai bucătăriei italiene


După liceu, Bogdan a lucrat la sonde, apoi în construcţii. Dorinţa sa de a deveni bucătar a prins contur când Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea a făcut primele cursuri de bucătari pentru şomeri. „M-am bucurat mult că am putut să fac ceea ce îmi plăcea cu adevărat. În 2009 m-am angajat ca bucătar la un restaurant situat la ieşirea din oraş, unde un alt bucătar, Florin, acum plecat în Italia, m-a învăţat multe dintre secretele gastronomice. Acum, aici, în oraş, am lucrat alături de un alt bucătar, Adi, care şi el era îndrăgostit de bucătăria italienească, dar şi el a plecat în ţara pastelor", zâmbeşte Bogdan.


A gătit lui Hagi, „Naşul"-ului şi fetelor de la Oltchim


În întreb care sunt felurile de mâncare pe care le pregăteşte drag, iar pe primul plan sunt mâncărurile precum „pene all arabiata". „«Penele supărate» sunt uşor de pregătit şi foarte căutate. În realitate, sunt paste mai picante. Mulţi dintre clienţii noştri sunt interesaţi de bucătăria italiană, de sosurile de mânătărci, de piper verde, de ciuperci. Sunt căutate spaghetele cu fructe de mare, cu caracatiţă, calmar, scampi, creveţi, gamberi, langustine imperiale". La restaurantul unde lucrează Bogdan ca bucătar şef, vine lume... fel de fel. „Am avut client pe Gheorghe Hagi, care a comandat «penne all arabiata» şi Caprese, pe Ion Crăciunescu. «Naşul», de la B1, a comandat muşchi de vită cu sos de mănătărci şi cartofi la cuptor cu rozmarin". Cât despre hadbalistele de la Oltchim, şi ele sunt cliente fidele, salatele de crudiţăţi şi peştele sunt delicatese pregătite cu drag de Bogdan. Îl întreb pe maestrul bucătar cum suportă căldura din bucătărie, când afară sunt peste 30 de grade, iar el răspunde firesc: „Dacă îşi place ceea ce faci, nici nu mai contează câte grade sunt afară, nu contează cât stai la program. Bucătăria este o artă cu multe secrete", povesteşte.


Ce-i place
Se relaxează, atât cât timpul îi permite, bătătorind cărările de munte. Ascultă muzică bună, de orice gen şi îşi încarcă „bateriile" jucându-se cu fetiţa lui, Mara, de trei anişori.


Nu-i place
Dezavuează oamenii care sunt mereu grăbiţi, care vor să faci totul cât ai bate din palme, dacă se poate repede şi bine. Nu agreează oamenii cu mai multe feţe şi nici care sunt agresivi.


Întrebări şi răspunsuri
La tine în familie cine este bucătarul şef?

B.I. Şi eu şi soţia ştim să gătim. Când ieşim la iarbă verde cu prietenii, cred că ştii cine este bucătarul şef. Acasă am mai puţin timp să gătesc, aşa că-i predau ştafeta soţiei.


Vrei pleca şi tu dincolo, unde se câştigă mai bine?
B.I. Îmi doresc din tot sufletul să vină o zi să pot spune că sunt un om realizat în România. Din păcate mă chinui mult să strâng bani să-mi cumpăr o casă şi să nu mai stau în chirie. Dar sunt un luptător.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite