Râmnicu Vâlcea: Centrul pentru copiii cu autism "Mara" şi-ar putea extinde activitatea
0Unul din cele mai moderne centre pentru copiii cu autism va fi finanţat exclusiv din banii primăriei.Zeci de părinţi care au copii cu autism s-au înscris pe listele de aşteptare ale instituţiei. Cei mici sunt îndrumaţi de specialişti certificaţi.
Centrul "Mara" pentru copiii cu autism din Râmnicu Vâlcea a intrat de astăzi în administrarea exclusivă a primăriei. Instituţia este una din cele mai moderne din Oltenia, iar până acum a fost finanţată prin intermediul unui program European. Peste 177.000 de euro au fost investiţi pentru dotarea centruli şi pregătirea personalului, iar acum Uniunea Europeană se retrage, primăria Râmnicului urmând a administra buna funcţionare a instituţiei. Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al primăriei explică: "În acest moment sunt înscrişi în centru un număr de 35 de copii cu tulburări din spectrul autist. De la inaugurare şi până acum s-au primit pe adresa primăriei zeci de cereri, astfel încât activitatea centrului ar putea fi extinsă pentru mai mulţi copii". Tot oficialul primăriei spune că s-au primit cereri şi din afara judeţului pentru copii cu probleme ce ţin de autism.
28 de specialişti pentru cei mici
Deschiderea centrului Mara, ce a avut loc anul trecut a însemnat o bulă de oxigen pentru părinţii care nu găsiseră soluţii pentru copiii lor. "Băieţelul meu are patru ani, iar în urmă cu aproape un an i-a fost depistată afecţiunea. Tot atunci am ajuns cu el la terapie. Rezultatele se văd, copilul comunică, începe să vorbească", ne spune Ramona Munteanu, mama unui copil autist ce este tratat în centrul Mara încă de la dechiderea acestuia. Copiii beneficiază de ajutorul a 28 de specialişti, certificaţi în metodele de tratare şi ameliorare a simptomelor de autism. Potrivit conducerii instituţiei, centrul este singurul din judeţ care oferă o terapie completă şi intensivă. În judeţ există aproximativ 3000 de copii ce prezintă simptome de autism, potrivit datelor oficiale. Singurele instituţii în care se face terapie specializată sunt centrele de plasament ale Direcţiei de Protecţie a Copilului, însă aici programul este unul restrâns.