Ploieşti: Zeci de rampe neconforme din judeţ trebuie închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Zeci de rampe neconforme din judeţ trebuie închise
Ploieşti: Zeci de rampe neconforme din judeţ trebuie închise

Amenzile pe care le riscă autorităţile locale în caz de neconformare se situează între 3.000 şi 15.000 lei.

Peste 30 de rampe neconforme din judeţul Prahova trebuie închise până la 16 iulie. “Pe teritoriul a 17 comune exisă 31 de rampe neconforme care au termen de reabilitare până pe 16 iulie, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să fie acoperite cu pământ, iar terenul să fie redat în circuitul civil sau natural.

Autorităţile locale trebuie să încheie contract cu un operator autorizat sau să-şi creeze propriul serviciu de colectare a deşeurilor”, ne-a declarat Ştefan Popescu, inspectorul-şef al Gărzii de Mediu Prahova.

Sancţiuni de până la 15.000 lei
După 16 iulie, toate localităţile care au, în pezent, rampe neconforme vor fi controlate de către inspectorii de mediu. “Dacă nu s-au conformat, vom aplica amenzi. Sancţiunile vor fi date Consiliului Local dacă acesta nu a dat o hotărâre pentru conformare sau primarului dacă hotărâre există dar ea nu a fost pusă în practică. Cuantumul sancţiunii este între 3.000 şi 15.000 lei”, a mai precizat Ştefan Popescu.

Conform planului de management al deşeurilor realizat de reprezentanţii Consiliului Judeţean, în mediul rural, eliminarea deşeurilor se realizează prin colectarea şi depozitarea de către operatorii de salubritate pentru 26,47 % din populaţia rurală, restul eliminând deşeurile menajere rezultate în cadru neorganizat.

Doar două depozite conforme
Nici în oraşe situaţia nu este mai bună. În prezent, în Prahova există doar două depozite conforme. Este vorba despre cel de la Vălenii de Munte dat în folosinţă din 2007 şi de cel de la Boldeşti-Scăeni cu un volum ocupat de 565 205 mc dintr-o capacitate totală de 2 566 530 mc. Depozite neconforme sunt în Urlaţi, Mizil Şi Câmpina care au ca termen de închidere anul acesta şi cel de la Ploieşti cu termen în anul 2012.

La nivelul judeţului nu funcţioneaza nicio staţie de sortare automatizată, realizându-se doar sortarea manuală a deşeurilor tip PET şi materiale plastice, hârtie, carton, metal-aluminiu, la depozitului ecologic din Vălenii de Munte.

Şeful Gărzii de Mediu a atras atenţia că dacă nu se va reuşi închiderea acestor rampe, statul român va intra în infringement şi va trebui să plătim 200 000 de euro pe zi pentru nerespectarea condiţiilor pe care noi le-am acceptat odată cu aderarea la Uniunea Europeană.

Deşeuri produse
Cantitatea de deşeuri produse de populaţie este de 1,00 kg/locuitor/zi în oraşe cu excepţia Ploieştiului şi a Câmpinii unde se produc 1,21 kg/locuitor/zi, iar în localităţile rurale de 0,64 kg/locuitor/zi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite