Ploieşti: Case noi pentru romii din Bălţeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Case noi pentru romii din Bălţeşti
Ploieşti: Case noi pentru romii din Bălţeşti

Beneficiarii vor trebui să îi ajute pe constructori, aceasta fiind una dintre condiţiile principale de selectare a familiilor.

24 de familii de romi din comuna Bălţeşti, judeţul Prahova vor avea case noi. Proiectul “O casă, un viitor”, iniţiat de Asociaţia Habitat for Humanity, în parteneriat cu Fundaţia Soros îşi propune să ajute familiile rome care locuiesc în condiţii improprii, construindu-le o nouă casă.

Familiile vor construi propriile case alături de echipe de voluntari, sub îndrumarea specialiştilor în construcţie. Totodată, 15 de persoane din Bălţeşti vor fi formaţi profesional în domeniul construcţiilor.

Rată între 50 şi 100 lei
Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani, anul acesta urmând să fie construite cinci case în Bălţeşti.  “Locuinţele vor avea patru încăperi, dintre care două dormitoare, o bucătărie şi o baie şi vor fi conectate la utilităţi. Sperăm ca acestea să fie finalizate în luna octombrie a acestui an”, ne-a declarat Mihai Grigorean, reprezentant al Asociaţiei Habitat for Humanity.

Costul unei case se ridică la aproximativ 15.000 de dolari. În momentul predării construcţiei, beneficiarii vor fi obligaţi să plătească o rată lunară cuprinsă între 50-100 de lei pe o perioadă de douăzeci de ani.

“Suma este una simbolică şi sperăm să nu avem probleme în strângerea acesteia. Dacă se vor exista situaţii în care oamenii nu vor avea de unde să dea banii, o să le acordăm şi o perioadă de graţie  până îşi vor putea achita datoria”, a mai precizat Mihai Grigorean.

Au fost depuse 50 de cereri
Casele sunt construite în curţile oamenilor, la câţiva metri distanţă de actualele locuinţă. Existenţa unui teren disponibil a fost unul dintre criteriile de departajare ale celor 50 de cereri câte au fost depuse de familiile din Bălţeşti.

Alte criterii au fost disponibilitatea beneficiarilor de a lucra ca voluntari la propriile case numărul copiilor aflaţi în întreţinere,  precum şi veniturile lunare pe care le are fiecare familie.

Cadou de majorat
Mihai Vasile împlineşte luna aceasta 18 ani şi casa pe care o va primi în octombrie o consideră un cadou de majorat. “Ne bucurăm şi eu şi familia mea că vom avea o casă nouă. Acum stăm în nişte condiţii mizere, în două camere locuim cinci persoane. Nu avem alte posibilităţi”, ne-a zis tânărul.

Acesta spune că pentru a-şi ajuta fraţii şi surorile munceşte pe la veciniii din sat, cu ziua: “Muncesc la negru unde găsesc. Primesc 30-40 de lei pe zi şi câte trei mese”.

Trăiesc din alocaţie şi vânzarea tuciurilor
Cătălina Arun are 33 de ani şi o fetiţă de 13 ani pe care o chemă Casandra. Deşi locuinţa în care stă acum este neîncăpătoare iar unii pereţi au cedat din cauza ploii care pătrunde în casă, aceasta este aranjată cu gust.

“Am încercat pe cât putem să ne oferim un trai decent. Am tot visat la momentul în care să ne construim o altă casă, dar nu am avut posibilităţi materiale”. Veniturile familiei Arun sunt formate din alocaţia copilului şi vânzarea tuciurilor confecţionate chiar de către Cătălina şi soţul ei Marin.

“Ce bucurie mai mare putem avea decât să trăim cu demnitate într-o casă frumoasă, în care fata mea să înveţe, să poată s-ajungă şi ea cineva, să nu mai trăiască în sărăcie ca noi”, spune femeia.

Beneficiari din Neamţ
Alături de locuitorii din Bălţeşti, prin acest proiect vor mai beneficia de case şi 24 de familii de romi din Vânători, judeţul Neamţ.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite