Iustin Paraschiv, cel mai bogat prahovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru prahoveni s-au clasat pe primele poziţii în Topul miliardarilor Români: Iustin Paraschiv, cu o avere de 65 de milioane de euro, Mihai şi Stelian Anastasescu şi Emil Tufan, cu o avere de aproximativ 40de milioane.

Top Prahova

1. Iustin Paraschiv 63-65 mil. euro, loc 79

2. Mihai şi Stelian Anastasescu 38-40 mil. euro, loc 135

3. Emil Mihai Tufan 38-40 mil. euro, loc 135

Iustin Paraschiv, provincialul din Mizil

Are doar 29 de ani, dar averea sa, de aproape 65 de milioane de euro, îl plasează pe poziţia 79 în „Forbes 500 miliardari"
Îşi aduce aminte de începuturi cu nostalgie. Era prin 2000, când student fiind, a venit acasă la Mizil, în vacanţa de vară. O mare parte din timp l-a petrecut la fabrica de mezeluri a tatălui său, încercând să-şi găsească un loc în activitatea firmei. „Am trecut prin toate fazele de producţie, dar nimic nu s-a lipit de mine", îşi aminteşte antreprenorul.

În cele din urmă, a asistat întâmplător la o discuţie legată de materia primă folosită în procesul de producţie, carnea. Furnizorii erau şi atunci ca şi acum atât companii româneşti, cât şi străine. S-a gândit să se ocupe el de asta. Aşa şi-a făcut mâna. Primul transport l-a adus din Austria. După primul tir de carne de porc au urmat altele, comandând tot mai multă marfă. Câştiga cam 400 de euro pe tirul de 20 de tone, însă era un "venit demn de toată stima pentru un student". Era foarte fericit. Apoi a importat constant carne şi a „început jocul". Recunoaşte că atunci când eşti tânăr, apetitul de risc era foarte mare. Uneori prea mare. În scurt timp a trebuit să-şi facă o firmă ca să poată să se dezvolte. Businessul pe care începuse să îl configureze era total diferit de cel al părinţilor. Chiar ei l-au sfătuit în acest sens, pentru că vedeau lucrurile diferit. Îşi construiseră afacerea într-un alt stil. În primul an de funcţionare a atins şi primul milion de euro ca cifră de afaceri. Nu avea cheltuieli mari, dar nici timp să-şi cheltuie banii pentru că era tot timpul implicat în afacere. Avea însă o dorinţă nebună: să arate ce poate. În prezent, Iustin este acţionar majoritar la trei companii: Carmistin (trading), Ladrisi Grup (companie agreată pentru comerţul intracomunitar) şi Avicarvil (creşterea puilor de casă, abatorizare şi fabricarea furajelor combinate). Acesta formează împreună cu producătorul de mezeluri Ana şi Cornel, înfiinţat de tatăl său, un grup cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, familia Paraschiv mai deţine şi o reţea de peste 80 de magazine la nivel naţional, în Vâlcea, Dolj, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Bucureşti, Ialomiţa, Vrancea şi Bacău. Grupul are peste 2.000 de angajaţi în prezent.

Focus pe producţie

După zece ani de implicare în business, Iustin Paraschiv a ajuns la concluzia că trebuie să se implice mai mult în producţie. Noua strategie a antreprenorului de 29 de ani, care administrează acum întreg businessul, a fost creionată în 2009. Importantă a devenit producţia. Practic, se are în vedere mărirea capacităţii de producţie, extinderea exploataţiilor agricole şi a reţelei de magazine.

Familia Paraschiv administrează câteva mii de hectare de teren agricol şi deţine mai multe ferme de animale. Ultima mişcare a fost achiziţionarea în 2008 a fermelor de păsări de la Oltchim. Atunci a fost înfiinţată compania Avicarvil, care se axează pe creşterea puilor de carne în condiţii de „ogradă ţărănească", dar în regim industrial. Este un proiect care poartă numele de „La Provincia, pui de casă". Primele produse au ajuns deja pe rafturile magazinelor sub acest brand.

Programul de dezvoltare prevede intrarea în topul producătorilor de carne de pasăre din România până în 2013. Destul de ambiţios antreprenorul din Mizil.

Pe lista investiţiilor de la Râmnicu Vâlcea se mai află o fabrică de nutreţuri combinate pentru păsări. Decizia a fost luată pentru ca în viitorul apropiat să nu se mai folosească în procesul de producţie cereale din import.

"Planul pe termen scurt prevede introducerea în procesul de producţie a tuturor suprafeţelor agricole pe care le deţinem. Vrem să ne apropiem cât mai tare de ideea de pui de casă, dar mai ales să producem mâncare sănătoasă la nivel industrial", susţine Paraschiv.

Din 2000 până în prezent, Iustin Paraschiv a investit în companiile la care este acţionar circa 30 milioane de euro, din surse proprii şi cu ajutorul băncilor. A reinvestit profitul, dar a luat şi bani europeni, cum a fost cazul proiectului de la Vâlcea. Pe termen mediu, spune că vrea să deţină unul dintre cele mai mari businessuri din zona agro-zootehnică.

O zi obişnuită pentru Paraschiv începe cam aşa: se trezeşte în jur de ora opt şi începe activitatea printr-o vizită în fermă. Revine la birou, unde are şedinţe şi discută cu cei din companie până pe la ora 13.00. După aceea ia masa de cele mai multe ori în casa părinţilor, dacă se află în Mizil. Urmează apoi „acelaşi şir interminabil de şedinţe şi discuţii". După cum spune, încearcă, pe cât posibil, să-şi facă programul cât mai „uşor de digerat".

În timpul liber, îi place să se ocupe de porumbei şi cai. Are şase cai din rasele Frizer şi Lipitan şi şi-a construit chiar o crescătorie de porumbei pe care intenţionează să o transforme într-un Colubodrom.

Familia Anastasescu

Mihai şi Stelian Anastasescu, tată şi fiu, se numără printre cei mai prosperi oameni de afaceri din Prahova, dar şi printre cei mai discreţi. Familia Anastasescu şi Emil Tufan ocupă locul 135 în „Forbes 500 miliardari" şi au averi de aproape 40 de milioane de euro.

Cei doi deţin alături de Mihai Tufan compania Metaleuroest, cu participaţii la mai multe societăţi, printre care se numără Elsid Titu, Electrocarbon Slatina sau Soceram Bucureşti. Anul 2009 a adus o scădere importantă a rezultatelor financiare pe fondul crizei la o parte din companii. Producătorul de materiale de construcţii Soceram Bucureşti a înregistrat o reducere a cifrei de afaceri de la 37,8 milioane de euro în 2008 la 25,2 milioane de euro în 2009, explicabilă de altfel din cauza căderii pieţei imobiliare.

Conducerea companiei a anunţat că vrea să contracteze în 2010 credite de lucru, de investiţii sau pentru descoperire de cont, scrisori de garanţie, operaţiuni de leasing şi acreditive de maximum 20 mil. euro sau echivalent în lei. La începutul acestui an, reprezentanţii firmei au anunţat că se începe construcţia unei fabrici de BCA la Roman. Investiţia este estimată la circa 20 milioane euro, urmând ca unitatea să fie finalizată în a doua parte a anului viitor. Compania deţine două fabrici de BCA, în judeţul Prahova şi în judeţul Dâmboviţa, şi două fabrici de cărămizi în Ialomiţa şi Dîmboviţa. Compania a terminat în 2008 fabrica de cărămizi de la Dâmboviţa, care a suportat investiţii de 20 de milioane de euro.

Fabrica inaugurată în 2008 are o capacitate de 500 de tone de caramizi/zi, în vreme ce unitatea din Roman va avea o capacitate de 750 mc/zi, care va putea fi extinsă la 1.250 mc/zi.

Rezultate în scădere a înregistrat şi compania Neptun Trading, cu activităţi pe segmentul confecţiilor metalice, de la 4,2 milioane de euro în 2008 la un milion de euro, anul trecut. Au mers ceva mai bine afacerile Hidrotehnica Galaţi (constructii hidrotehnice, activitate navală), care s-au mărit de la 17,8 milioane de euro la 25,2 milioane de euro.

Familia Anastasescu mai are participaţii la firmele Neptun Câmpina, Fontec, Forja Neptun, Stok Metalsau Dobromin.

Mihai Tufan, face afaceri în industrie, construcţii, farmaceutice şi imobiliare

Mihai Tufan deţine alături de familia Anastasescu compania Metaleuroest, cu participaţii la mai multe societăţi, printre care se numără Elsid Titu, Electrocarbon Slatina sau Soceram Bucureşti. Una din cele mai importante firme din portofoliu este producătorul de electrozi Elsid Titu, delistat anul trecut. Compania a angajat în 2009 un credit de circa 72,2 mil. euro. Acesta este garantat printr-o ipotecă imobiliară asupra clădirii şi terenului pe care se află Electrocarbon Slatina. Practic, este vorba de capacitatea de producţie de electrozi siderurgici, dar şi de o garanţie reală fără deposedare asupra conturilor deschise la bănci. Electrocarbon este deţinută în proporţie de 48,7% de firma Vivaio Câmpina, iar Metaleuroest Campina are un pachet de 21,44% din companie, în timp ce SIF Oltenia - 18,32% din capital. Metaleuroest si SIF Oltenia se află de asemenea în acţionariatul Elsid Titu, controlând împreună circa 99,76% din companie.

Anul 2009 a adus o scădere importantă a rezultatelor financiare pe fondul crizei la cea mai mare parte din companii. Producătorul de materiale de construcţii Soceram Bucureşti a înregistrat o reducere a cifrei de afaceri de la 37,8 milioane de euro în 2008 la 25,2 milioane de euro în 2009, explicabilă de altfel din cauza căderii pieţei imobiliare. Rezultate în scădere a înregistrat şi compania Neptun Trading, cu activităţi pe segmentul confecţiilor metalice, de la 4,2 milioane de euro în 2008 la un milion de euro, anul trecut. Au mers ceva mai bine afacerile Hidrotehnica Galaţi (constructii hidrotehnice, activitate navală), care s-au mărit de la 17,8 milioane de euro, în 2008, la 25,2 milioane de euro.

Tufan mai are participaţii la firmele Neptun Câmpina, Fontec, Forja Neptun, Stok Metal, Dobromin sau Hidrotehnica Galaţi. Omul de afaceri din Prahova este împătimit după vânătoare, participând în 2010 la celebra vânătoarea de la Balc organizată de Ion Ţiriac, unde au fost prezenţi mai mulţi miliardari din Europa.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite