Ploieşti: Simona Schnelbach este medic de familie de aproape două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Simona Schnelbach este medic de familie de aproape două decenii
Ploieşti: Simona Schnelbach este medic de familie de aproape două decenii

Este unul dintre cei mai competenţi medici de familie din Ploieşti şi are în grijă peste 2000 de asiguraţi. Spune că, de mic copil, şi-a dorit să fie “doctor de oameni”.

Medicul Simona Schelbach consideră că munca sa este precum un virus puternic care i-a pus stăpânire pe viaţă şi pe care nu-l poate scoate din organism.

“Pasiunea pentru medicină îşi are orginile din fragedă copilărie”, îşi aminteşte aceasta. “Aveam un unchi foarte inteligent, un autodidact. Cu el ne petreceam timpul liber, atât eu cât şi fratele meu. Era un individ creativ, care însă suferea de boala oaselor de sticlă, o afecţiune foarte rară. El ne-a insuflat dragostea pentru oameni. Învăţase multe lucruri legate de medicină, cunoştea mulţi profesori universitari, era precum un dicţionar, îşi găsise refugiul în studiu”, spune Simona Schnelbach.

Printre primii în şcoală şi în facultate
Medicul povesteşte că era îndrăgostită de cărţi, iar vacanţele de vară le petrecea citind diverse opere ale unor scriitori români şi străini, în biblioteca “Nicolae Iorga”.

“Îmi place la nebunie literatura de bună calitate şi, de asemenea, şi limbile străine. Cunosc germana la perfecţie, vorbesc şi citesc în limba engleză, iar în şcoală eram olimpică la română”, susţine Simona Schnelbach.

A fost printre primii in scoala şi în perioada facultăţii. Se mândreşte cu faptul că a avut cea mai mare medie din judeţ la examenul de rezidenţiat. După stagiatură, a plecat să profeseze medicina de familie în mediul rural, iar după şase ani a luat calea Germaniei, plecând împreună cu soţul său şi el tot medic.

”Soţul este de origine germană şi prin acte de repatriere am putut trece graniţa. Am lucrat la un cabinet, timp de trei ani, ani foarte fumoşi de altfel. Însă dragostea de ţara mea, ne-a determinat să ne întoarcem. Acolo viaţa nu era uşoară, Germania este o zonă rece, unde oamenii se apropie foarte greu unii de alţii”, spune medicul ploieştean.

Are peste 2000 de asiguraţi
Imediat după 1990 a devenit medic de familie în Ploieşti. După ce a profesat o perioadă în zonele de la periferia muncipiului, din 1996 s-a stabilit în centrul oraşului, la un cabinet, foarte aproape de casa natală.

“Am redevenit prietena unor oameni alături de care am copilărit. Suntem o mare familie, îmi cunosc toţi pacienţii şi avem o legătură deosebită. Sunt confidenta lor, îmi spun toate problemele care îi frământă, fie că e vorba de sănătate sau de chestiuni legate de viaţa de zi cu zi”, spune Simona Schnelbach.

Medicul de familie are pe listele sale peste 2000 de asiguraţi, în condiţiile în care media pe Prahova este de cel mult 1500. “Normal ar fi să avem nu mai mult de 1000, ca să ai cum să te ocupi foarte atent de toţi, să-I monitorizezi mai bine. Dar sistemul de sănătate se schimbă de pe o zi pe alta şi asta ne bulversează foarte mult activitatea”, consideră cadrul medical. 

Munca sa la cabinet nu este deloc uşoară. Pe tot parcursul programului de lucru, la uşa sa este aglomeraţie. După ce vede de pacienţii programaţi, Simona Schnelbach pleacă pe teren ca să verifice starea de sănătate a asiguraţilor nedeplasabili. “Este un dar să fii doctor şi om printre oameni. Trebuie să fii apropiat cu cei care-ti cer ajutorul în probleme de sănătate. De aceea pe unii îi vizitez la domiciliu şi sâmbăta şi duminica”, spune medicul de familie.

Întrebări şi răspunsuri
Avem o populaţie îmbătrânită în Ploieşti?

S.S: Cu siguranţă, avem mulţi oameni care nu conştientizează faptul că trebuie să se alimenteze sănătos, ca să se menţină mai mult timp tineri. Avem din ce în ce mai mulţi tineri cu boli cornice, ploieşteni abia trecuţi de 20 sau 30 de ani care au suferit un infarct, sau care suferă de ciroză. Este vorba de prevenţie. Nu se ştie mare lucru despre acest lucru, oamenii ajungând la medic în faze avansate ale unor boli de care habar nu aveau că le au.

Ce aţi constatat în urma Programului naţional de Evaluare a stării de sănătate a populaţiei?
S.S: Doar 60% din populaţie a luat parte la acest program, mulţi nu s-au prezentat la acele analize. Am constata o aglomerare clară a afecţiunilor acute, în cazul meu, din cei 2000 de asiguraţi, jumătate au afecţiuni cronice, dintre care majoritatea o reprezintă bolnavii cardiovasculari. Prin analizele cuprinse în programul naţional s-au depistat numeroase cazuri de  hepatita, de ciroză, de ulcer şi de diabet.

Ce-i place
“Îmi place foarte mult muzica. Sunt membră a Clubului de Jazz, am fost colegă de clasă şi de bancă cu Lucian Sabados, directorul teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti. Si politica este o provocare pentru mine. De asemenea, îmi plac foarte mult călătoriile. Am văzut aproape toată Europa, am fost şi în China şi în Egipt”

Ce nu-i place
Medicul Simona Schnelbach spune că nu-i place minciuna, perversitatea oamenilor si nici snobismul.S

Profil
Născută
19 august 1956, Ploieşti

Ultima şcoală absolvită
Facultatea de Medicină din Timişoara, are două mastere şi se pregăteşte pentru doctorat

Profesie
Medic de familie

Familie
Este căsătorită, are un fiu, tot medic

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite