Ploieşti: Ana din Ploieşti, resuscitată de mii de ori
0Păpuşa Ana este folosită pentru manevrele de resuscitare şi de respiraţie gură la gură, pe care persoanele care lucrează în mediul de risc le învaţă la cursurile de prim ajutor.
În orice moment al vieţii, oricare dintre noi, se poate confrunta cu o situaţie limită în care să fie nevoit să salveze o viaţă. Poate părea simplu la prima vedere, dar dacă nu ştii cum procedezi atunci când vrei să ajuţi victima unui accident, îi poţi face rău.
Practică pe Ana
Cursurile de prim ajutor sunt organizate în Prahova de către Crucea Roşie. Durata unui curs este de opt ore şi îl costă pe cursant 35 de euro. Primeşte la sfârşit un certificat european prin care se atestă că este pregătit să acorde primul ajutor. Medicul Marian Ciobanu este cel care îi învaţă pe prahoveni să acorde primul ajutor persoanelor care sunt victimele unui accident rutier sau de muncă.
Profesorul nu predă singur, ci ajutat de păpuşa Ana. Pe acest manechin au exersat, în ultimul an, manevrele de resuscitare şi de respiraţie gură la gură, aproape 800 de cursanţi din judeţ, majoritatea persoane care sunt expuse riscului la locul de muncă. Aproximativ 80% dintre prahovenii care s-au înscris la cursul de prim ajutor sunt şoferi, angajaţi ai marilor companii din Prahova.
În sala de curs l-am întâlnit şi pe Ion Nedelcu. Bărbatul de 49 de ani este şofer la o rafinărie de lângă Ploieşti, la fel ca şi ceilalţi 19 colegi de curs ai săi. Angajatorul a fost cel care i-a trimis să înveţe să salveze vieţi. Ion şi-a notat atent toate explicaţiile profesorului şi a executat corect manevrele cardio-respiratorii pe manechinul Ana.
E important să ştii să acorzi primul ajutor
"Mai ştiam câte ceva din regulile de prim ajutor, dar nu tot. E bine să ştii să acorzi primul ajutor pentru că nu se ştie niciodată cînd e nevoie să salvezi o viaţă. Mai ales că noi suntem şoferi şi se petrec atâtea accidente pe şoselele din România. Se poate întâmpla ca victimă să fie o rudă sau cineva apropiat. Aşa că ar fi păcat să nu-l poţi salva pe cel drag pentru că nu ştii să faci respiraţie gură la gură sau nu ştii să-i reporneşti inima", a mărturisit Ion Nedelcu. Nu toţi conştientizează asta, însă. În ţările europene, companiile sunt obligate să-ţi pregătească angajaţii pentru a putea acorda primul ajutor. Iniţiativa Crucii Roşii Prahova a reuşit să convingă doar câteva mari societăţi care îşi desfăşoară activitatea în Prahova.
Aşa a reuşit ca în 2009 să strângă din organizarea de cursuri peste 25.000 de euro. Bani care au fost folosiţi pentru ajutorarea familiilor cu mulţi copii dar şi a pensionarilor cu venituri mici. "E o sursă de venit importantă pentru noi. Am trimis oferte tuturor societăţilor din judeţ. Doar puţine au i dat curs iniţiativei noastre. Nu e vorba de mulţi bani. Cred că o viaţă valoarează enorm, iar cei 35 de euro cît costă cursul sunt o sumă infimă", a declarat Gabriela Rădulescu, directorul Crucii Roşii Prahova.
Pentru cei care doresc să ştie cum să acorde primul ajutor atunci cînd victimele prezintă arsuri, intoxicaţii cu monoxid de carbon, hemoragie sau leziuni ale pielii, cursul durează până la 16 ore şi costă 50 de euro. Într-o serie nu pot intra mai mult de 20 de cursanţi, iar certificatele obţinute de aceştia sunt valabile şi în Europa.
Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos