Tânărul ţambalist care s-a duelat cu Ovidiu Lipan Ţăndărică. Are trei premii I la Olimpiada Naţională de Muzică: „Mă simt într-o altă lume“
0Ţambalistul Cătălin Iancu Jr. a cunoscut celebritatea încă de la vârsta de 12 ani, fiind considerat un fenomen al ţambalului. Are 21 de ani, iar recent şi-a trecut în palmares un duel cu celebrul Ovidiu Lipan Ţăndărică, pe scena celui mai mare festival de folclor din ţară.
La 12 ani susţinea concerte în China, Franţa, Austria, Letonia, Bulgaria şi Algeria, iar la 15 ani participa, împreună cu Doina Bascovulu, la Expoziţia Universală de la Milano (2015), unde reprezenta România.
Acum doi ani, împreună cu colegul şi prietenul său Eduard Leaţă, a susţinut recitaluri într-un maraton muzical în cadrul Festivalului George Enescu (2019), cei doi fiind singurii instrumentişti din Argeş invitaţi vreodată la acest prestigios eveniment.
A absolvit Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, unde a studiat cu maestrul Gheorghe Mihalache şi apoi Liceul Dinu Lipatti, unde s-a pregătit cu prof. Ion Georgescu. De trei ori a obţinut Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică (2016, 2018 şi 2019), fiind admis la facultate fără examen.
Are 21 ani (împliniţi pe 4 septembrie), este student în anul III la Universitatea Piteşti şi face parte din corpul de experţi al Şcolii Populare de Arte Piteşti, unde susţine cursul de Ţambal încă de când era elev în clasa a X-a.
"Recent şi-a trecut în palmares un duel cu celebrul Ovidiu Lipan Ţăndărică, pe scena celui mai mare Festival de Folclor din ţară ”Cântecele munţilor” – Sibiu 2021", precizează, despre tânărul ţambalist, CJ Argeş.
"Sunt norocos că mi-am descoperit acest talent"
Cătălin Iancu Jr. ştie să cânte la nu mai puţin de cinci instrumente: vioară, acordeon, pian, orgă şi ţambal, dar mărturiseşte că marea lui pasiune e ţambalul, la care a învăţat să cânte când avea 10 ani.
„Mă simt într-o altă lume când cânt, nu mai am nici un gând, doar mă concentrez. N-am făcut sacrificii, totul a venit din plăcere. La ţambal a fost, totuşi, mai multă muncă: în primii ani, studiam 7 ore pe zi, ca şi cum m-aş fi jucat cu mingea. Sunt norocos că mi-am descoperit acest talent şi că tata, intuind potenţialul meu artistic, a făcut să am cei mai buni profesori, primul fiind maestrul Loren Stan, cu care în curând voi şi lansa un videoclip, apoi Marin Ulei, de la Ansamblul Artistic Ciocârlia al MAI, şi Ion Miu, ajungând în final la Giani Lincan”, povesteşte tânărul interpret.
De la vârsta de 12 ani, tânărul ţambalist activează neîntrerupt ca membru al Orchestrei Doina Bascovului, în cadrul Casei de Cultură Adriana Trandafir din Bascov şi începând din acest an este colaborator al Ansamblului folcloric profesionist Cindrelul - Junii Sibiului.
Deşi are doar 21 de ani, Cătălin Iancu Jr. are la activ peste 500 de evenimente private.