Pericolul din ceaiul de pelin. Ce compuşi toxici conţine şi când nu trebuie băut sub nicio formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: topremediinaturiste.ro
Sursă foto: topremediinaturiste.ro

Folosit mai ales pentru a scăpa de paraziţii intestinali şi în tratarea afecţiunilor hepatice şi diabetice, pelinul este apreciat şi în tratarea altor afecţiuni, de la edeme renale la gastrite. Planta are o serie lungă de virtuţi terapeutice care ne fac să ignorăm câteva avertismente importante legate de utilizarea ei şi de riscurile la care ne supunem, care pot merge până la inconştienţă şi convulsii epileptiforme.

Importanţa dată pelinului (pelinul alb) în fitoterapie vine din principiile sale amare (absintină, artabsina, anabsintina, etc), conţinutul de ulei volatil, vitaminele B6 şi C, substanţe de natură carotenoidică, fitosteroli, lactone, acizi organici.

"Toate acestea fac din plantă un tonic amar, emanagog şi antihelmitic (datorită tuionei), colagog, schizoticid, antibacterian şi antiseptic", explică, pentru “Adevărul”, fitoterapeutul Elena Badea.
 

Pelinul este recunoscut pentru efectele terapeutice pe care le are în cazul afecţiunilor căilor gastro-intestinale, acţionând inclusiv pentru eliminarea viermilor intestinali, însă planta s-a dovedit a fi un bun remediu şi în tratamentul ficatului şi bilei, dar şi în tratarea diabetului, datorită calităţilor sale depurative.

 Este, de asemenea, folosit cu rezultate bune în tratamentul pneumoniei şi gripei, pentru că are capacitatea de a întări imunitatea organismului. 
 

Când îl administrăm însă, trebuie să fim atenţi la câteva aspecte foarte importante.

Convulsii epileptiforme, stupoare şi inconştienţă 
 

Pelinul conţine tuionă şi alţi compuşi foarte toxici, care provoacă, atunci când consumăm în exces preparate din această plantă, intoxicarea organismului.

   

"Din cauza toxicitătii tuionei pelinul trebuie administrat cu prudenţă. Curele cu produse din pelin nu trebuie să depăşească 8 zile. În doze mari, pelinul este toxic, din cauza uleiului volatil şi prezintă, în primă fază, o acţiune psihoexcitantă, convulsivă, narcotică, urmată de tremor, convulsii epileptiforme, stupoare şi inconştienţă”, explică fitoterapeutul Elena Badea.
 

Din aceste motive şi din alte câteva cauze care ar trebui să ne pună în gardă, pentru uz intern, ceaiul de pelin nu se foloseşte decât la recomandarea expresă a medicului.

“Preparatele din pelin nu se administrează femeilor gravide pentru că poate induce contracţii. Pelinul este contraindicat şi copiilor, femeilor care alăptează, dar şi bolnavilor cu probleme renale. De asemenea nu se administrează nici bolnavilor de ulcer”, mai spune renumitul specialist.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite