Un alpinist argeşean a pornit să cucerească vârful Aconcagua
0Cătălin Neacşu va urca, de Anul Nou, pe vârful Aconcagua, de 6962 de metri, alături de doi prieteni din Constanţa şi Timişoara.
Deviza lui este: „Lucrurile imposibile sunt acelea pe care nu le vrei cu adevărat”, iar ambiţia de care dă dovadă este una greu de egalat. Piteşteanul Cătălin Neacşu (33 de ani), căci despre el este vorba, dovedeşte însă că nu numai aventura este laitmotivul vieţii sale, ci şi atenţia şi sprijinul pentru cei din jur. Ieri, tânărul a pornit în Expediţia de alpinism şi ciclism Cevadespus.ro, organizată de Asociaţia „De partea ta” şi Clubul România Verde, care se va încheia la 15 februarie 2012.
Face Revelionul la peste 6000 de metri
„Se încearcă o cale mai puţin obişnuită de popularizare a dizabilităţii, care se adresează unui alt fel de public decât cel cunoscător. Deşi de regulă cei interesaţi de munte şi de sport nu au tangenţe cu problemele persoanelor cu dizabilităţi, experienţele precedente ne-au demonstrat faptul că alăturarea celor două dirijează informaţiile spre un nou public-ţintă”, se arată în actul de prezentare a campaniei.
Alături de alţi doi prieteni de-ai săi, Andrei Cupaciu, din Constanţa şi Cristian Tzecu, din Timişoara, Cătălin va avea un program plin în perioada următoare. Ieri, el a plecat spre Mendoza, Argentina unde se va aclimatiza până în ziua Crăciunului, urmând ca între 25 decembrie şi 20 ianuarie să urce pe vârful Aconcagua, care este cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică şi cel mai înalt din afara Asiei, fiind unul din seria „Seven Summits” - cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.
Ascensiune cu bicicleta pe vulcan
O dată cucerit faimosul vârf, aventura alpiniştilor nu se va încheia, însă. Între 20 ianuarie şi 2 februarie 2012, este planificată ascensiunea vârfului Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume, cu bicicletele, până la cota 6000. De acolo şi până la altitudinea de 6981 metri, cât numără muntele, traseul va fi parcurs în manieră alpină, cu escaladă pe stâncă.
Cătălin va împlini 34 de ani acolo unde se simte cel mai bine, adică pe munte. Aniversarea sa de pe 9 februarie îl va găsi tot în Anzii Patagoniei, ce-i drept pregătindu-se de întoarcerea în ţară.
Alpinistul argeşean nu este nici pe departe un novice într-ale escaladărilor spectaculoase. În toamna lui 2006, o echipă de trei alpinişti români se îndrepta către Himalaya, spre al şaselea vârf al lumii, Cho Oyu, de 8201 metri. Expediţia, formată din Zsolt Torok, Cristian Tzecu şi Cătălin Neacşu, a avut parte de succes, Zsolt ajungând la cota 8150, în timp ce Cristian şi Cătălin au reuşit să atingă vârful, fără oxigen, în 2 octombrie.
“Îmi place viaţa”
“La această altitudine, orice accident poate să-ţi fie fatal, te poţi considera cel mai norocos om din lume dacă găseşti pe cineva care să te care jos, dacă nu, cadavrul tău va fi aruncat într-o crevasă”, scria atunci Cătălin Neacşu pe blogul personal.
În locul tricolorului, pe vârf a fost lăsat un steag cu semnături ale unor adulţi cu dizabilităţi intelectuale de la Centrul de zi „Pentru Voi” din Timişoara, acesta fiind al doilea mesaj social dus de români pe unul din vârfurile de peste 8000 metri ale lumii, celălalt fiind dus de Cristian Tzecu, în 2005, pe Shishapangma Central Summit (8012 metri).
În primăvara lui 2008, Cătălin Neacşu, împreună cu Cristian Tzecu parcurgeau pe biciclete peste 2000 de kilometri în nordul Indiei şi Nepal, pedalând peste trei trecători mai înalte de 4500 de metri, printre care şi cea mai înaltă trecatoare rutieră din lume, Khardung La, de 5375 de metri. A fost cea mai înaltă ascensiune românească pe biciclete. Întorşi în ţară, Cristian şi Cătălin au realizat filmul „50 Rupees”, care ilustrează povestea expediţiei velo “Cu bicicleta pe acoperişul lumii”, film care a luat premiul I la festivalul de film de la Gura Humorului, secţiunea film turistic.
“Îmi place viaţa, şi pentru că este atât de scurtă, încerc să iau de la ea cât mai mult”, se descrie Cătălin Neacşu.
Cine este Cătălin Neacşu:
Născut la 9 februarie 1978, în Piteşti;
Absolvent al Facultăţii de Management şi Marketing a Universităţii din Piteşti;
Loc de muncă: Key Acount Manager în cadrul firmei “Office Distribution”;
Experienţă:
- Trasee montane dificile de iarnă şi/sau escaladă în România;
- La 2 octombrie 2006, atinge vârful Cho Oyu, 8201 metri, din Himalaya;
- În luna mai 2008, urcă pe bicicletă trecătoarea Khardung La (Ladakh, India), de 5374 metri;
- Realizează spectacole multimedia şi expoziţii foto de popularizare a expediţiilor.