Piteşti: ING executată silit de către un client

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: sediul ING Bank din IC Brătianu
Piteşti: sediul ING Bank din IC Brătianu

Un client nemulţumit că ING Bank i-a cerut să plătească nejustificat o sumă de bai, un om de afaceri a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă prin care instituţia financiară trebuie să-i achite suma de 12 milioane de lei.

Florin Bălan, fost director la Uzinele de Sodiu Govora a obţinut, pe 19 noiembrie 2010, o hotărâre judecătorească dată de Judecătoria Piteşti prin care ING trebuie să-i achite suma de 12 milioane de lei. ING nu a dat banii, iar Florin Bălan, împreună cu avocaţii şi executorul judecătoresc Eugen Fieraru au mers ieri la sediul ING din strada  I.C. Brătianu pentru executarea silită.

Angajaţii băncii s-au baricadat în interiorul clădirii. Ulterior au chemat şi agenţi unei firme de pază care, şi azi de dimineaţă, se aflau în faţa sediului băncii.

12 milioane de lei trebuie să-i dea banca

Afaceristul Florin Bălan are de prim it de la ING, conform hotărârii date de Judecătoria Piteşti, suma de 12 milioane de lei. Cum până acum acest lucru nu s-a întâmplat, s-a trecut la executarea silită, prin intermediul executorului Eugen Fieraru. S-a încercat executarea silită la sediul ING Bank din Piteşti pentru că nu s-a reuşit anterior. De aceea s-a extins executarea, prin biroul judecătoresc al lui Eugen Fieraru, la Banca Centrală din Bucureşti şi apoi la BNR, pentru că toate băncile au provizioane acolo. Imediat ce am făcut  această cerere către BNR, au apărut contestaţiile la executare şi la alte procedee", spune Liviu Ardeiaşi, unul dintre apărătorii lui Florin Bălan. „Băncile execută oamenii care au datori infime şi îi dau afară din case. Se pare că sunt mai presus de lege, care se aplică numai amărâţilor, nu şi celor bogaţi şi puternici. Noi ne-am dus la sediu cu actele în mână, legal, iar ei s-au baricadat şi au chemat şi fima de pază, că doar îşi permit. Când nu au un răspuns legal, apelează la violenţă", spune celălalt avocat al lui Florin Bălan, Mihai Cocaină.

„Clientul are posibilitatea să ceară poprirea conturilor ING de la BNR şi să îi ia banii de acolo. Dacă însă BNR-ul spune că nu există bani în acel cont, atunci cleintul are posibilitatea să ceară falimentul ING", spune Gheorhe Piperea, avocat specialist.

ING atacă avocaţii şi executorul judecătoresc

Iată răspunsul ING BANK cu privire la aceasă situaţie ne necrezut:

„Referitor la executarea silita initiata de Balan Sergiu Florin prin intermediul BIEJ (Biroul Individual Executor Judecatoresc) Fieraru Eugen, impotriva Agentiei bancare Pitesti a ING Bank precizam ca, fata de toate actele de executare silita efectuate de executorul judecatoresc, ING Bank a demarat actiuni legale in vederea restabilirii cat mai grabnic a legalitatii de catre organele in masura.

In fapt, ING Bank este o victima colaterala a unor dispute legale intre Balan Sergiu Florin si fostul sau angajator, SC Uzinele Sodice Govora - CIECH Chemical Group SA, caruia i-a solicitat, in cadrul unui litigiu de munca, despagubiri in suma de 30.194 de lei si cheltuieli de executare de 2.006.603,09 lei (mai mari de 66 ori decat debitul statuat de catre instante), ajungând la suma totala de 2.036.797,09 RON.  

In baza titlului executoriu obtinut pentru suma de mai sus, creditorul Balan Sergiu Florin, prin sesizarea BIEJ Fieraru Eugen, in contradictoriu cu debitoarea SC Uzinele Sodice Govora CIECH Chemical Group SA, si tertii popriti - doua institutii bancare printre care si ING Bank -, a solicitat poprirea sumelor de bani ale debitoarei (Uzinele Sodice Govora) aflate in conturile bancare deschise de catre aceasta la cele doua institutii bancare.

Invocand faptul ca cele doua banci nu si-ar fi indeplinit obligatiile pe care le aveau in calitate de terti popriti, Balan Sergiu Florin a solicitat instantei sa oblige cele doua institutii bancare sa achite creditorului suma mentionata mai sus, datorata de Uzinele Sodice Govora. In cadrul acestui litigiu, instanta de judecata a respins cererea lui Balan Sergiu Florin, obligand cele doua institutii bancare doar la plata cheltuielilor de judecata, in suma de 11,15 RON.

Prin urmare, desi i s-a respins cererea (a pierdut procesul), numitul Balan Sergiu Florin a obtinut suma de 11,15 lei, adica contravaloarea unor taxe de timbru platite.

Desi nu a solicitat amiabil plata acestei sume, in baza acestui titlu executoriu, pentru o suma de doar 11,15 RON, Balan Sergiu Florin a initiat, prin intermediul BIEJ Fieraru Eugen, executarea silita impotriva celor doua institutii bancare pentru o suma de 1 milion de ori mai mare, si anume 12.010.467,70 RON reprezentand asa-zise cheltuieli de executare silita, stabilite de executorul judecatoresc Fieraru Eugen in mod arbitrar si abuziv. 

In esenta, in baza unor documente fiscale (chitante) a caror realitate si veridicitate se va stabili de catre organele de urmarire penala in urma plangerii formulate in urma cu trei saptamani de catre ING Bank, BIEJ Fieraru Eugen a stabilit ca aceste sume (adica un total de 12.010.467,70 RON) reprezinta cheltuieli strict necesare executarii sumei de 11,15 lei.  

ING Bank a achitat catre BIEJ Fieraru Eugen debitul datorat de tertii popriti in suma de 11,15 RON, actualizata cu indicele inflatiei si cu cuantumul taxelor judiciare si de timbru, pana la concurenta sumei de 23,33 RON,si a contestat in instanta executarea silita pornita de Balan Sergiu Florin, obtinand suspendarea provizorie a executarii silite pentru intreaga suma de 12.010.467,70 RON, hotararea instantei de judecata fiind irevocabila (nesupusa niciunei cai de atac, niciunui control judiciar) inca din data 29.09.2010. In plus, in data de 15.11.2010, ING Bank a solicitat instantei de judecata recuzarea executorului judecatoresc Fieraru Eugen, acesta avand obligatia sa se abtina de la orice act de executare silita (potrivit prevederilor legale).

Concomitent masurilor de mai sus, ING Bank a depus o plangere penala la organele indreptatite impotriva executorului, creditorului si a avocatilor acestuia din urma si, de asemenea, a depus o plangere disciplinara impotriva executorului judecatoresc la Uniunea Executorilor Judecatoresti din Pitesti precum si la Ministerul Justitiei.

Ignorand cu desavarsire hotararea irevocabila obtinuta de ING Bank, de suspendare provizorie a executarii silite precum si cererea ING Bank de recuzare a executorului judecatoresc, Fieraru Eugen a continuat incepand cu data de 30.11.2010 actele de executare silita incepute impotriva bancii, intrand abuziv si nelegal in sediul agentiei bancare din Pitesti, cauzand astfel bancii grave prejudicii materiale si reputationale.

Acest fapt a fost posibil datorita promovarii a 11 ordonante presedintiale identice, din care, in 10 nicio instanta nu i-a acceptat solicitarea de continuare a executarii silite (aceasta insemnand modificarea unei masuri luate in mod irevocabil), instantele amanand judecarea cauzei sau trimitand ordonantele spre a fi conexate (reunite).

Important este ca aceste ordonante sunt de fapt cereri prin care se solicita luarea de masuri provizorii, or continuarea executarii ce poate avea ca efect stingerea debitului prin executare abuziva este o masura ireversibila, putand pune capat executarii silite si mai important este ca, in aceste 11 cereri identice numitul Balan Sergiu Florin s-a judecat doar cu BIEJ Fieraru Eugen, care nici nu s-a prezentat sau aparat (putand arata ca este recuzat sau ca nu poate trece peste o hotarare irevocabila etc.).

Ministerul Justitiei ne-a comunicat ca impotriva numitului Fieraru Eugen, titular al BIEJ Fieraru Eugen au fost promovate recent, in 2009 si 2010 doua actiuni disciplinare de catre ministrul justitiei.

ING Bank si-a indeplinit cu buna credinta toate obligatiile prevazute de lege si va actiona in continuare pentru restabilirea legalitatii de catre autoritatile competente.", se arată în comunicatul transmis în această dimineaţă de către instituţia bancară.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite