Piteşti: Clopoţel cu scandal la Stroieşti
0Două şcoli din Stroieşti şi Costeşti se află în război, din cauza comasării. Una este renovată dar goală, alta este în paragină, dar are elevi. Părinţii din Costeşti ameninţă că nu-şi vor lăsa copiii la şcoala din Stroieşti la care au fost mutaţi, pentru că aceasta este dărăpănată, în timp ce fosta unitate e reabilitată proaspăt
În loc să se bucure de primul clopoţel de care le-a fost dor, 32 de elevi din comuna Muşăteşti au avut parte de un început de an şcolar pentru care nimeni nu-i invidiază.
Micuţii, care până anul trecut au studiat la şcoala cu clasele I-VIII din localitate, au primit de curând vestea că unitatea de învăţământ le va fi închisă, din cauza numărului mic de şcolari.
Ieri, cu mic cu mare, avându-i pe părinţi alături, elevii au venit la şcoala din Stroeşti, dar nu pentru a participa la festivitatea de deschidere, ci pentru a protesta faţă de decizia Inspectoratului de a-i muta de la şcoala apropiată, la una situată la mai mult de cinci kilometri depărtare şi care arată ca un şantier părăsit.
Părinţii vor şcoala înapoi
„Sunt nemulţumit de condiţiile de aici, iar la noi în sat sunt condiţii europene. Azi ne-au trimis aici, dar eu, sincer, nu-mi las copilul să înveţe în condiţiile astea“, spunea un părinte.
„Eu am trei copii care trebuie să vină aici la Stroeşti, dar nu-i las că mi-e teamă pentru siguranţa lor. E urât şi pe dinafară şi pe dinăuntru. Când i-am întrebat ce au de gând cu mizeriile alea de grupuri sanitare, ne-au zis că sunt în lucru“, spunea o mamă.
„Cum să stea copilul meu printre cuiele astea, când la şcoala la care era e totul atât de frumos, au apă curentă, toalete, sală de sport? Aici miroase peste tot a mucegai. Nu mi se pare normal şi vom protesta şi la Inspectoratul Şcolar”, spune mama unei eleve de clasa a şasea.
Renovată şi abandonată
Şcoala din Costeşti, de la care au fost mutaţi copiii, a fost renovată de curând, spun autorităţile, aici investindu-se nu mai puţin de 500.000 de lei.
„Noi am vrut să facem un bine şi din acest motiv am modernizat şcoala până în 2008. Dacă aţi ştii cum arăta înainte, erau tavanele căzute. Reuşisem să facem în aşa fel încât totul să arate bine şi copiii să fie mulţumiţi, dar acum am primit înştiinţare de la Inspectorat să-i mutăm pe şcolari. Normal că oamenii nu sunt de acord, dar, până una-alta, trebuie să-şi lase copiii la şcoală, oriunde ar fi aceasta“, spune, resemnat, Mircea Păuna, primarul comunei Muşăteşti.
"E o decizie înţeleaptă că am mutat aceşti elevi. În primul rând că numărul lor e foarte mic pentru a ţine o şcoală în picioare, iar dacă am fi continuat aşa, am fi intrat în imposibilitatea de a plăti salariile cadrelor didactice. Eu i-am explicat primarului că nu are rost să investească nişte bani într-o şcoală care nu-şi justifică existenţa, dar nu m-a ascultat, din câte am înţeles, tot la presiunea părinţilor de acolo. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că aşa e mai bine pentru toată lumea“, spune prof. Gabriel Bratu, inspector general al IŞJ Argeş.