Piteşti: Nina Crulicovschi, o artistă puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vocea inconfundabilă a Ninei Crulicovschi îi încântă pe piteşteni de 12 ani, de când artista  a fost adoptată de municipiul nostru.  Marcată profund de exprerinţa comunistă  trăită la Chişinău, artista Teatrului  Alexandru Davilla  si-a găsit liniştea  la Piteşti


La vârsta de şapte ani, Nina Crulicovschi ajungea din Siberia în Chişinău.

" Nu ştiam o boabă de română. Singurele mele cunoştiinţe erau de rusă şi tătărească.  Treptat am învăţat  această limbă dragă. Ca studentă la Chişinău, am început să cânt muzică populară în Ansamblul Mărţişor alături de o orchestră şi de mai mulţi dansatori profesionişti.  Am avut concerte în  Finlanda,  Bulgaria, Cehoslovacia. A fost o perioadă bună pentru mine. Au fost anii în care Ion Aldea m-a invitat  să cânt o melodie cu Petre Aldea Terodorovici,   perioada în care am înregistrat un mic disc,  perioada  în care Ion Aldea m-a invitat să integistrez piesa ,, Cu numele tău, piesă cu care, după 10 ani de scenă fără succese deosebite,  m-am trezit vedetă în Basarabia.  Pentru mine începea epopeea!”, spune Nina Crulicovschi

 Interzisă la radio şi televiziune
 Au venit, însă, vremuri  grele pentru Nina Crulicovschi.  În iunie 1883, tatăl aristei a fost arestat politic „L-au acuzat că luptă împotriva ruşilor din Basarabia şi comuniştilor, în general. Timp de 7 ani am fost interzisă oficial ca artistă. Nu puteam s-ajung la radio, nu puteam s-ajung la televiziune.  Făceam foamea în adevăratul sens al cuvântului. Strângeam sticle goale de la vecini pe care le vindeam ca să-mi iau o pâine . Au fost ani crunţi în care toţi prietenii s-au îndepărtat de mine.” povesteşte  artista.

 Mizeria în care artista ajunsese în anii de cumpănă  i-au adus  gânduri negre.

,, Îmi doream să plec din lumea asta. Să scap, să-mi uşurez sufletul .  Într-un din nopţi îmi  pregătisem toate cele necesare  trecerii în lumea de dincolo, când la ora 24.05, un porumbrel alb mi-a intrat pe fereastara uitată deschisă . El a fost cel care mi-a alungat toate gândurile prosteşti.  Dimineaţa, părăsise camera.  Pentru mine a  fost o minune acea întâmplare. “, spune cu ochii în lacrimi, Nina Crulicovschi.

 De altfel, o bună bucată de timp,  Ninei Crulicovschi i-a stat  alături o porumbiţă. Singura sa amică şi singura sa confidentă. ”Pe vreme aceea începeam toate zilele cu-n bocet lung.  M-am trezit cu ea din senin la geam, apoi în casă, uitându-se lung la mine şi spunându-mi, în felul ei, că-mi înţelege amarul. A stat câţiva ani cu mine şi mi-a făcut o „gaşcă” de porumbei.”,  povesteşte artista.

 Anul 1989 i-a  readus Ninei Crulicovschi zâmbetul pe buze pentru că i-a rerdat artistei statutul de vedetă. Ministerul Culturii de la Chişinău i-a oferit  un post la Filarmonică. 

”Cu ansamblul Noroc am ajuns în Tunisia, unde, Ambasadorul SUA, şi el aflat în vizită în această ţară, mi-a făcut o afertă greu de refuzat, pe care eu am respins-o . Aceea de a deveni vedetă în America. Am regratat mai târziu decizia mea, la fel cum am regretat  pierderea unei alte oferte, tot din America, asta pentru că, în ciuda vocii profund dramatice pe care mi-a dat-o divinitatea, nicidată n-am mai putut să mă realizez total.”  spune interpreta.

  A lucrat cu Grigore Vieru , Dumitru Matcovschi  şi Anatol Ciocanu. “Piesele Basarabia, compusă de Petre Aldea Teodorovici şi Rar de tot , compusă de Mihai Toderaşcu, au avut şi ele mare priză la public. Cu ultima, spre exemplu, târziu, după ce am venit în România,  am făcut furori la emisiunea Surprize surprise ! de pe TVR.  Conform ratingului,  4 milioane de oameni au ascultat  melodia interpretată de mine, un record în cei toţi anii în care se difuzase emisiunea.“,  mărturiseşte Nina Crulicovschi.

 De 12 ani, adoptată de Piteşti

În 1997, Nina Crulicovschi era invitată de Sevastian Tudor, directorul Teatrului Alexandru Davila din  Piteşti, la dezvelirea  monumentului închinat artiştilor basarabeni, Doina şi Ion Aldea Teodorovici. 

" Erau fraţii mei de cruce. În  Basarabia e un ritual ce-i leagă pe fraţii de cruce, care se taie la câte un deget , şi , unind picăturile se sânge, creează, astfel, între ei, o legătură care va dăinui şi dincolo de moarte.” Spune arista.  Vocea puternică a Nina Crulicovschi a impresionat  conducerea instituţiei piteştene care i-a oferit un post  pe scena teatrului, ca solistă de muzică uşoară. De 12 ani îi bucură pe piteşteni la  în toate spectacolele secţiei de estradă. „Am rămas aici pentru că aici am întâlnit oameni deosebiţi, oameni adevătaţi care m-au sprijinit şi care sper că mă vor sprijini în continuare. Iubesc Piteştiul şi-i iubesc pe piteşteni, iar aici mă simt mult mai bine decât în Bucureşti, spre exemplu, unde am avut ocazia să rămân şi mă felicit că n-am făcut-o !” mărturiseşte interpreta.

 Ce-i place
Îmi place mult vioara iar dacă ar fi să mai adaug ceva aş puncta o plăcere culinară:  mămăliguţa cu smântână. Iar dintre flori, cel mai mult îmi plac romaniţele.

 Ce nu-i place
 Nu-mi place laşitatea şi nu suport fraza ,,Să-ţi rezolvi singur problemele”. Noi suntem, cu toţii , o familie pe acest pământ iar unul fără altul  nu putem rezista greutăţilor vieţii.

 Întrebări şi răspunsuri

 Sunteţi o persoană credicioasă?

  Divinitatea mi-a arătat că atunci când crezi cu adevărat se pot întâlmpla minuni.  Eu sufăr de o boală rară. Pe creier mi s-au descoperit nu mai puţin de cinci chisturi. Am avut dureri îngrozitoare de cap dar am refuzat să mă operez. Am încercat un experiment  cu medicamente  germane, neomologate, şi, cu multă credinţă, chisturile au regresat.

 Ce vă doriţi de la oameni?

Mi-ar plăcea să nu se mai ghideze după clişee de genul: ”Nimeni nu-i de neînlocuit” . Iona Radu, Maria Tănase, Ion Dolănescu, sunt voci care niciodată nu vor putea fi înlocuite . Sper ca nici eu  să nu fiu înlocuită.

 Profil:
  Născută:  24 septembrie 1951 , Siberia
  Stare civilă: căsătorită, fără copii
 Studii:  Liceul Ştefan Neaga Chişinău- muzicologie şi pian

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite