Portret/ Mihai Marin fotografiază umbra Ceahlăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Marin
Mihai Marin

De peste zece ani, pietreanul studiază umbra pe care o face vârful Masivului Ceahlău într-o zi specială, pe 6 august, când este sărbătorită Ziua Muntelui.

Mihai Marin face fotografii de când era în clasa a V-a, dar interesul pentru această umbră i-a fost stârnit de un alt pasionat, profesorul de geologie Nicolae Ţicleanu de la Institutul din Bucureşti.

„Umbra văzută de pe Vârful Toaca este, pentru câteva zeci de minute, ca holograma unei piramide. Imaginea spaţială se vede la răsăritul soarelui, în jurul datei de 6 august“, spune fotograful. „Această formă piramidală rezultă din alăturarea umbrelor lăsate de trei stânci, Vârful Toaca, Piatra Ciobanului şi Panaghia“, explică Mihai Marin. Suprapunerea perfectă a vârfului umbrelor nu se realizează decât atunci când soarele răsare dintr-o anumită poziţie.

După ce a cunoscut acest fenomen optic, Mihai Marin a urcat foarte des pe Ceahlău, ca să-l studieze şi să-l înţeleagă mai profund. „La început, nu voiam să fac cunoscută şi altora piramida Ceahlăului şi umbra piramidală. Avea o aură de mister, mistică, şi nu aş fi vrut sa intru într-un asemenea domeniu“, mărturiseşte fotograful.

S-a temut să nu fie considerat mistic

Când a înţeles că este vorba despre un fenomen natural, nu a mai avut nicio rezervă să vorbească despre această curiozitate. „Mi-am schimbat atitudinea în clipa în care m-am lămurit. Explicaţia este foarte simplă, ţine de mişcarea soarelui, de fizică. Este un fenomen optic în care mai multe umbre se aranjează perfect“, arată Mihai.

Totuşi, pasionatul fotograf mărturiseşte că mai există câteva întrebări care continuă să îl frământe. „Fenomenul este extrem de complex, geometria muntelui şi optica sunt foarte precise, fiecare stâncă îşi are rolul ei în schema asta geometrică. Şi atunci îţi pui clar întrebarea: există pe Ceahlău un sanctuar dacic recunoscut, ne permitem să credem că este pur şi simplu un fenomen natural? Se poate accepta că oamenii din vechime au modelat un pic muntele, pentru ca fenomenul optic să fie perfect?“, se întreabă Mihai.

Fotograful are şi alte argumente care îl conduc spre ipoteza „modelării“ Ceahlăului. „Dacă perfecţiunea este naturală, din ce cauză pe 6 august, când este fenomenul maxim, este şi Ziua Muntelui Ceahlău? Şi nu de acum, ci dintotdeauna. Este ziua soarelui în culturile păgâne, în cultul solar. Ştiau dacii de piramidă înainte de a se stabili Ziua Muntelui?“, se frământă  Mihai Marin.

Profil

Născut: 22 februarie 1970, la Girov, Neamţ.
Studii: Liceul Energetic Piatra Neamţ, Şcoala de Ghizi.
Familie: Căsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce fel de aparate faceţi fotografii?
Până în urmă cu un an am fotografiat doar pe film. Îmi developam singur şi filmele, şi fotografiile. Până la urmă, mi-am luat însă un aparat digital, să văd dacă umbra piramidală apare şi în formatul digital, să exclud ipoteza că ar putea fi influenţată de pelicula fotografică.

Ce ar mai trebui făcut pe Ceahlău?
Avem aici un lucru unic, Ceahlăul, iar acesta este închis în unele zone. Sunt locuri în care omul nu are voie să calce. Cel mai frumos punct de observare este Ocolaşul mare, iar el este interzis. Este o prostie! Se spune că sunt arii pentru cercetare. Ce anume se cercetează acolo?

Ce-i place
Îi plac călătoriile pe munte, dar şi în ţări îndepărtate. „Am călătorit din Nordul Europei, din Suedia, până în Turcia“, spune fotograful. Îi mai place să privească stelele şi să meşterească circuite electronice.

Ce nu-i place
Pietreanul nu acceptă dezordinea, la modul cel mai general. „În toate lucrurile trebuie o anumită ordine, un firesc, o lege peste tot“, crede Mihai Marin.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite