Piatra Neamt: Dispar ultimii membri ai fanfarei militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul instrumentist de la fligorn, Vasile Sotir, a fost înmormântat cu onoruri militare în satul natal Crăcăoani. Fanfara militară din Piatra Neamţ a fost desfiinţată în anul 2002. Mulţi membri trăiesc de atunci din onorariile de la nunţi.

Saxofonistul şi fligornistul Vasile Sotir, din Crăcăoani, a fost înmormântat, la vârsta de 61 de ani, în satul natal, cu onoruri militare, sâmbătă, 31 iulie.
El a cântat 30 de ani în fanfara militară de la Piatra Neamţ, până când aceasta s-a desfiinţat, în anul 2002. A fost condus pe ultimul drum de foştii colegi ai fanfarei, în acordurile alămurilor. „Pentru funeralii a fost constituită o gardă de onoare, care a prezentat drapelul de luptă al unităţii. O grupă a executat trei salve cu muniţie de manevră în timp ce fanfara intona «Stingerea»“, a povestit căpitanul Vasile Mironescu, purtătorul de cuvânt al Garnizoanei Piatra Neamţ.


30 de ani în fanfară


Instrumentistul era cunoscut în tot ţinutul pentru talentul său. „Era dintr-o familie foarte bună, cunoscută în sat ca a lui Vianu.  Toţi din familia lui sunt lăutari, cântă la tot felul de instrumente“, a spus Vasile Asimionesei, consătean în vârstă de 80 de ani. Foştii colegi de fanfară spun despre Vasile Sotir că a fost un foarte bun instrumentist, cel mai celebru din fosta fanfară militară.

„Am cântat vreo 25 de ani împreună cu Vasile Sotir. El a fost un foarte bun saxofonist şi bariton, cânta la eufoniu. A făcut parte din fanfara militară vreo 30 de ani“, a spus Vasile Amarinei, trompetist şi cântăreţ la fligorn. Toni Chelaru (50 de ani) a cântat în cortegiu chiar la fligornul defunctului. „Fligornul este specific numai fanfarelor. Nu se regăseşte nici în orchestră, nici în alte ansambluri“, a mai spus Toni Chelaru. Foştii colegi deplângeau la înmormântare şi desfiinţarea fanfarelor.


Refugiu la nunţi


„Din 2002, fanfara militară de la Piatra Neamţ s-a desfiinţat. Au rămas doar câteva în oraşele mari. Exista câte un activist cultural, care instruia corurile, învăţa gornistul să cânte. Nici acesta nu mai este nicăieri“, spune Vasile Amarinei, fost coleg. Nici pe viitor nu există şanse să se revină la fanfarele militare, după cum spun foştii membri. „A existat o singură şcoală în toată ţara, la Bucureşti, unde erau pregătiţi toţi militarii de fanfară, de muzică. Şi aceasta s-a desfiinţat“, spune Adrian Enache, trompetist. Singurul refugiu pe care l-au aflat membrii fanfarei militare a fost la nunţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite