Neamţ: Nemţenii, tentaţi să construiască locuinţe ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta târgului de profil deschis în oraş insistă pe folosirea de materiale naturale. Numeroase firme prezintă modele de case din lemn sau ciment eco. O casă cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi costă minim 12.000 de euro plus TVA.

Ştefan Schmotzer a venit la târgul din Piatra Neamţ tocmai din judeţul Bistriţa- Năsăud pentru a arăta cât de repede se construieşte o casă din lemn stratificat. În partea exterioară a târgului organizat la parterul mall-ului din oraş, sunt amplasate un foişor de grădină, o magazie şi o căsuţă de vacanţă de 37 metri pătraţi.


„Pentru construcţia unei case din lemn e nevoie de 30 de zile. Folosim sistemul de îmbinare prin chertare, o tehnologie de fixare a plăcilor de lemn fără cuie. O casă făcută din grinzi e mai puţin rezistentă pentru că pământul se mişcă şi apar crăpături, dar lemnul stratificat e mai flexibil“, spune directorul de vânzări al firmei din comuna Şieu-Magheruş. În timp ce explică sistemul de construcţie, clienţii îl asaltează cu întrebări. „Am văzut case de genul acesta în ţările nordice, doar că sistemul de izolaţie era foarte bine pus la punct“, spune Mihai Fieraru, un întreprinzător local în domeniul construcţiilor.


Rezistă la cutremur de 8,4 grade pe scara Richter


 „Pentru casele de locuit pereţii sunt până la 100 de milimetri, iar confortul termic îl asigurăm cu izolaţie la exterior şi cu pereţi de lambriu în interior“
, îl lămureşte constructorul pe client. O casă cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi porneşte de la 12.000 de euro. La târg se găsesc şi cărămizi ecologice care controlează umiditatea din interior. Materialul arată ca un bolţar clasic, dar are în compoziţie aşchii din lemn de răşinoase amestecat cu ciment şi cleiuri naturale.


„Această cărămidă facilitează «respiraţia» peretelui. Un  metru pătrat construit costă 40 de euro“, spune Mircea Simionescu, directorul firmei care comercializează produsul. Vizitatorii mai află că o construcţie ridicată din cărămida ecologică rezistă la un cutremur de 8,4 grade pe scara Richter. „La primele ediţii firmele vindeau doar cărămidă, vopseluri şi ciment. Au rezistat pe piaţă doar cei care prezintă soluţii pentru diminuarea costurilor la încălzire“, a spus Mihai Caravan, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite