Neamţ: 517 nemţeni vor căldură de la soare
0Aceştia şi-au depus dosarele pentru programul „Casa verde“, iar banii alocaţi de Guvern au ajuns la 3,1 milioane de lei. Solicitările au ridicat şi vânzările firmelor care distribuie echipamentele de producere a energiei termice folosind sursele neconvenţionale.
Interesul pentru programul „Casa Verde“ a dus la suplimentarea în două rânduri a fondurilor alocate judeţului Neamţ de către Administraţia Fondului pentru Mediu. Dacă într-o primă fază bugetul aferent judeţului Neamţ a fost de 2,8 milioane de lei, pe 31 ianuarie suma a ajuns la 3,1 milioane de lei.
„Am primit pentru această sesiune 517 cereri de finanţare pe programul de instalare a sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Au fost analizate jumătate din solicitări, iar 20 de dosare au fost respinse“, spune Diana Brumaru, de la Biroul de comunicare din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Neamţ.
Solicitări de la orăşeni
Jumătate din numărul total al dosarelor depuse, respectiv 262, provin de la proprietari de locuinţe situate în oraşe. Dintre aceştia, cei mai mulţi (188), sunt din Piatra Neamţ. „E vorba de accesul la informaţie şi de acea prevedere care îi obligă pe solicitanţi să intabuleze casele. Cei care stau în rural şi au imobile vechi neintabulate renunţă când aud că trebuie să mai plătească 1.000 de lei pentru a face şi această operaţiune obligatorie la dosarul de finanţare“, mai spune reprezentantul APM Neamţ. Un alt avantaj îl au cei care au casele în lucru unde urmează să fie montate sistemele de încălzire, ei trebuind să prezinte doar autorizaţia de construire.
Ajutor cuprins între 6.000 şi 8.000 de lei
Agenţii economici de profil din zonă au confirmat creşterea interesului nemţenilor pentru acest tip de încălzire. „Înregistrăm o creştere de 50% faţă de anul anterior pentru aceste sisteme. Cele mai multe solicitări sunt pentru panouri solare, după care urmează cererile pentru cazane pe peleţi şi pentru pompe de căldură“, spune Marius Filip, director de marketing la una din firmele de profil din judeţul Neamţ.
Pentru panouri solare şi instalaţii pe bază de lemn sau deşeuri vegetale, agricole şi forestiere, programul guvernamental decontează suma de 6.000 de lei. Cei care preferă pompe de căldură beneficiază de un ajutor în valoare de 8.000 de lei.