Neamţ: 3.000 de familii fără apă la robinet
0Şefii Apa Serv susţin că au sistat furnizarea apei pentru a forţa pietrenii să achite facturile restante. Măsura îi afectează şi pe cei care nu au datorii.
Conducerea companiei Apa Serv speră să-şi recupereze datoriile de la oameni, aşa că a trecut la sistarea furnizării apei potabile către 27 de asociaţii de proprietari care înregistrează cele mai mari restanţe.
Hotărârea a fost luată pe 9 mai, iar marţi s-a sistat deja apa către zece asociaţii. „Este o măsură extremă, dar din păcate, de fiecare dată, s-a dovedit a fi cea mai bună cale pentru recuperarea restanţelor. Discuţiile cu administratorii de asociaţii au avut loc încă de luna trecută, iar în urmă cu o săptămână şi jumătate, colegii mei au afişat înştiinţările de debranşare la fiecare scară în parte“, a declarat Bianca Gîdioi, purtătorul de cuvânt al Apa Serv.
Datoria totală pe care Apa Serv o are de recuperat ajunge la aproape 2 milioane de lei. Cei care vor să scape de sistarea apei ori să fie rebranşaţi trebuie să achite minim 20% din suma datorată şi să fie de acord cu plata eşalonată a întregii restanţe. „Inţial a fost vorba de 27 de asociaţii, dar patru au achitat 20% din datorie înainte de a se lua măsura sistării, iar alte trei asociaţii au plătit după aceea şi au fost rebranşate. Legislaţia nu ne permite să sistăm numai în cazul datornicilor“, a adăugat Bianca Gîdioi.
„Nu este corect!“
Decizia companiei afectează aproape 3.000 de familii din Piatra Neamţ, Săvineşti şi Roznov, multe dintre acestea neavând nicio restanţă.
„Nu mi se pare corect că în secolul XXI singura posibilitate de recuperare a datoriilor este să mă priveze pe mine de apă. Eu am plătit, nu am nicio datorie la întreţinere. Am văzut anunţul cu o seară înainte. Ce soluţie am dacă rămân fără apă mai multe zile? Să mă mut la Apa Serv?“, se întreabă Oana Cojocaru, o locatară afectată.