Hârzobul, specialitate de peşte în cetină de brad
0Printre cele 36 de produse „marcă înregistrată“ din judeţul Neamţ se numără şi hârzobul în crengi de brad. Toţi cei care au ajuns măcar o dată în zona de munte a judeţului au fost îmbiaţi cu aromele unice ale păstrăvului în crengi de brad, prezent în toate meniurile pensiunilor din jurul masivului Ceahlău şi Bicaz.
Păstrăvul proaspăt stă o zi şi o noapte la baiţ, într-un amestec de sare, piper, dafin, apă şi usturoi, apoi se pune la afumat pe beţe de lemn. „Noi folosim fag sau cireş pentru afumat şi îl lăsăm până ce capătă o culoare aurie. După trei sau chiar patru ore, în funcţie de dimensiuni, se trece la fabricarea coşului de cetină. Se arcuiesc două nuiele de alun sau stejar, pe care se împleteşte aţa pescărească cu ochiuri suficient de dese încât să ţină cetina de brad“, a explicat Mihaela Petrescu, proprietara unei pensiuni din Durău. Produsul final arată ca două palete de tenis de câmp, pe care se aşează cu atenţie cetina proaspătă. Pe patul de brad se „culcă“ păstrăvii proaspeţi, iar paletele se leagă la ambele capete şi apoi roată. Când se serveşte, se taie aţa pescărească, peştii putând fi mâncaţi direct de pe patul de cetină.