„Surpriza“ din dosarul penal al lui „Passaris de România“ şi al finului lui Blaga. Cum s-au împăcat părţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Final neaşteptat în cazul procesului penal care îi are ca protagonişti pe Coriolan Pop Bruchental, finul lui Vasile Blaga, şi pe Constantin Cojocaru, un temut interlop ieşean, poreclit Passaris de România din pricina numeroaselor jafuri armate şi omoruri în care a fost implicat. După negocieri mediate de o femeie, procesul a încetat, ca urmare a împăcării părţilor.

Bruchental şi Cojocaru au fost trimişi în judecată pe 8 august, pentru furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat, primul sub control judiciar, iar cel de-al doilea în stare de arest preventiv, după trei spargeri de locuinţe comise în iulie, în Oradea. Păgubiţii sunt oameni de afaceri, cunoştinţe ale finului lui Blaga, Pop Bruchental, iar spargerile au fost date chiar la pontul acestuia din urmă, paguba totală depăşind 52.000 euro. 

Salvat de o femeie

Dezbaterile în caz s-au terminat, însă, înainte de a începe. Asta pentru că, ajutaţi de un mediator şi de avocaţi, cei doi spărgători au reuşit să-şi aducă victimele la masa negocierilor, şi chiar să le îmbuneze, returnându-le paguba în întregime şi cerându-le scuze atât personal, cât şi în scris. 

„În dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Oradea s-a realizat medierea cu toate cele trei persoane vătămate. În faza de urmărire penală s-au semnat două acorduri de mediere, iar în faza de cameră preliminară s-a perfectat ultimul acord de mediere. Prejudiciul cauzat a fost recuperat integral, fiind achitat de cei doi inculpaţi“, a explicat mediatorul Ruxandra Sala, cea care l-a scăpat de cătuşe pe „Passaris de România“.

După perfectarea înţelegerilor, instanţa a dispus eliberarea din arest a lui Cojocaru şi a revocat măsura controlului judiciar în cazul lui Pop Bruchental, iar la primul termen de judecată al procesului, acesta a încetat, ca urmare a împăcării părţilor. 

Procedura este permisă de Noul Cod Penal, care prevede că în cazul furturilor răspunderea penală a infractorilor e înlăturată de împăcarea cu părţile vătămate. Împăcarea e permisă doar pe parcursul urmăririi penale şi în primă instanţă, până la citirea actului de acuzare, fiind excluse doar situaţiile în care bunurile furate sunt din patrimoniul cultural ori produse petroliere, gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă, componente ale sistemelor de irigaţii, cabluri electrice, dispozitive de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau în alte situaţii de urgenţă publică.

Pentru orice alt tip de furt, chiar şi atunci când se stabileşte că s-a produs în timpul nopţii, că autorul a fost mascat, că a purtat armă şi a avut chei potrivite, infractorul poate încheia cu victima un act de împăcare în faţa unui notar sau mediator, astfel scăpând definitiv de dosarul penal.

CV-uri de infractori

Coriolan Pop Bruchental, 57 ani, şi Constantin Cojocaru, 43 ani, erau acuzaţi de trei spargeri de locuinţe, de unde au furat un ceas de mână bărbătesc şi două portmonee cu acte personale, carduri bancare, bijuterii din aur, DVR-ul sistemului de supraveghere video şi alte bunuri, cea mai preţioasă bijuterie fiind un ceas Cartier cu brăţară de aur încrustată cu diamante.

Cojocaru, poreclit "Passaris al României", după numele unui cunoscut criminal grec, Konstantinos Passaris, a avut în trecut condamnări pentru 18 jafuri comise în Grecia, un dublu asasinat comis la o casă de amanet în Bucureşti,  jafuri armate în Serbia, unde a şi reuşit să evadeze din închisoare în două rânduri, ultima oară ucigând un poliţist aflat pe urmele lui. 

În 2018, el a fost prins din nou, în Iaşi, şi a fost extrădat în Germania, ca să-şi ispăşească pedepsele încasate pentru furturi.

Coriolan Pop Bruchental are şi el un trecut plin. Soţia lui, fostul deputat Ionela Pop Bruchental, a divorţat de el în 2006, înainte ca acesta să fie condamnat definitiv la 4 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul "Floriol", pentru contrabandă cu ulei, împreună cu un amic cu care aducea zeci de transporturi de ulei în ţară cu documente falsificate, aplicând o ştampilă confecţionată chiar de ei cu antetul "Vama Română", ca şi cum ar fi achitat taxele vamale.

La vremea respectivă, Pop Bruchental s-a predat pentru ispăşirea pedepsei abia după ce a fost dat în urmărire generală şi a executat până la urmă doar 2 ani şi 7 luni, fiind eliberat în 2009 pentru bună purtare. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite