Salmontiştii avertizează turiştii maghiari cu privire la situaţia drumurilor către munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii le recomandă turiştilor să schieze numai în zonele amenajate
Salvamontiştii le recomandă turiştilor să schieze numai în zonele amenajate

Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor avertizează turiştii, în special pe cei de naţionalitate maghiară care intenţionează să petreacă în Bihor mini-vacanţa prilejuită de sărbătorirea zilei de 15 martie, că accesul către obiectivele turistice Cetăţile Ponorului, Cetăţile Radesei, Poiana Ponor, Poiana Glăvoi şi Căput nu este posibil.

Accesul rutier in zona Parcului Natural Apuseni, in mod special zona turistica a platoului carstic Padis nu este posibil decat pana in perimetrul satului de vacanta Boga, venind dinspre Oradea, prin Beius (judetul Bihor), respectiv pana in perimetrul satului de vacanta Ic Ponor, venind dinspre Huedin (judetul Cluj), drum care pe hartile turistice si rutiere figureaza ca DJ 763. „Portiunea din DJ 763 cuprinsa intre Boga si Ic Ponor nu este practicabila pentru niciun fel de autovehicul, indiferent ca are sau nu tractiune 4x4, drumul fiind acoperit de un strat de zapada cu o grosime intre 1 - 1,5 metri, instabil. Ca atare, accesul catre obiectivele turistice Cetatile Ponorului, Cetatile Radesei, Poiana Ponor, Poiana Glavoi Caput etc nu este posibil", a spus Adi Marin, vicepreşedinte executiv la SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor. În schimb, accesul rutier catre statiunea Stana de Vale este posibil, drumul fiind degajat de zapada. Conditiile de schi in perimetrul complexului de schi "Piatra Graitoare" de la Baita - Vartop sunt destul de bune. Schiorii mai putin experimentati trebuie sa tina totusi cont de faptul ca suprafata schiabila prezinta numeroase portiuni acoperite de o crusta de gheata.

Zăpadă şi bolovani, pe porţiunea Coada Lacului - Stâna de Vale

În ceea ce priveşte masivul Padurea Craiului, accesul rutier este posibil in principalele zone turistice, respectiv zona Defileului Crisului Repede intre Balnaca si Vadu Crisului, zona Bulz - Remeti - Barajul Lesu - Coada Lacului. Singura restrictie o reprezinta portiunea de drum a DJ 108 J intre Coada Lacului - Stana de Vale care este inaccesibila din cauza zapezii abundente si a caderilor de arbori si bolovani pe aceasta portiune. In plan general, zapada din afara suprafetei schiabile a partiilor de schi prezinta deasemenea o crusta de gheata la suprafata care se poate rupe sub greutatea schiorului / turistului utilizator de talpici sau rachete de zapada, ridicand dificultati deloc neglijabile la deplasare. De acest fapt trebuie sa tina cont practicantii de schi cross-country (de tura) si turistii pedestri impatimiti.

Copaci prăbuşiţi

Pentru amatorii de ture nautice, respectiv caiac/canoe si rafting pe cursuri de ape care se preteaza la acest gen de activitati in zona montana a judeţului. Bihor, singurul parcurs accesibil este Crisul Repede, intre Bulz si Vadu Crisului. Valea Crisului Pietros este afectata de prezenta a numeroase trunchiuri de copaci prabusiti in albie precum si de efectele unor lucrari de captare si amenajare hidrologica, motiv pentru care este considerata ca avand un potential crescut de risc.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite