Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a avut în 2016 cu 10,6% mai multe cauze penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au participat, în anul 2016, la judecarea a 17.034 cauze penale, în creştere cu 10,6% faţă de anul 2015 şi a 2.651 cauze civile.

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au fost soluţionate, anul trecut, 535 de lucrări vizând cooperarea judiciară în materie penală, în creştere cu 42,6% faţă de anul 2015, din care 114 mandate europene de arestare. 

Per ansamblu, din datele statistice prezentate de procurorul general al PCA Oradea, Aurel Mascaş, a rezultat că procurorii, în anul 2016, au avut de soluţionat un număr de 46.912 de dosare, din care au soluţionat 17.183 cauze penale, gradul de acoperire cu personal fiind de 73 % pe componenta "procurori". 

Indicatorii de calitate au înregistrat îmbunătăţiri semnificative, prin folosirea eficientă a resurselor umane şi materiale, implicare responsabilă, profesionalism şi management adecvat, evidenţiază sursa citată. 

În activitatea operativă, a fost sporită reactivitatea în soluţionarea cazurilor privind infracţiuni de corupţie, de conflict de interese, la regimul achiziţiilor publice, de evaziune fiscală, de contrabandă şi în luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului. 

Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate în anul 2016, a fost de 94.559.126 lei, conform celor 193 de rapoarte de constatare întocmite de specialiştii antifraudă detaşaţi la PCA Oradea şi celelalte parchete. 

"Din luările de cuvânt ale participanţilor, a rezultat că şi anul 2016 a fost un an de provocări profesionale, în contextul practicii judiciare, uneori neunitare şi a unor abordări divergente a instituţiilor penale şi procesual-penale. În acelaşi registru, s-a subliniat că magistraţii procurori, prin soluţiile adoptate şi concluziile formulate în dezbaterile judiciare, au pus în aplicare prevederile noilor coduri, precum şi hotărârile Curţii Constituţionale a României, deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii, respectiv hotărârile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept", se precizează în comunicatul menţionat. 

Potrivit sursei citate, obiectivele prioritare ale procurorilor au fost creşterea calităţii actelor de urmărire penală, reducerea duratei procedurilor judiciare şi a stocului de dosare vechi, soluţionarea cu prioritate a cazurilor de corupţie, conflict de interese, evaziune fiscală, contrabandă, spălarea banilor, a infracţiunilor prevăzute în Codul silvic şi recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului consolidat al statului. Un accent special a fost pus pe respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare, în vederea evitării erorilor judiciare. 

"S-a concluzionat că procurorii, în virtutea rolului important pe care îl au în realizarea justiţiei, ca serviciu public, trebuie să acţioneze şi în viitor cu fermitate pentru asigurarea şi menţinerea stării de legalitate în societate, cu respectarea reglementărilor Uniunii Europene, a prevederilor Constituţiei României şi a drepturilor fundamentale ale omului", se mai arată în comunicatul instituţiei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite