Oradea: Ridicarea colegiului Emanuil Gojdu a costat 488.000 de coroane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitația pentru construirea actualului colegiu național a provocat scandal la vremea aceea. Campania Poveștile Oradei Mari continuă cu prezentarea clădirii care adăpostește azi Colegiul Național Emanuil Gojdu.  

Monument istoric de categoria B (de interes local), construcția reprezintă una dintre podoabele arhitectonice ale orașului. A fost ridicată pe un teren gol, un teritoriu strategic, de pe care toate clădirile fuseseră demolate, ca urmare a transformării cetății în sediu al garnizoanei austriece, după anul 1692. “Așa s-a născut actuala Piața 1 Decembrie (Piața Mare), care în veacurile XVI – XVII era mult mai mică și care în prima parte a secolului al XIX – lea s-a numit piața grecească datorită numeroșilor negustori greci și aromâni care își desfăceau produsele aici”, povestește Liviu Borcea, în “Memoria caselor”.  

Școală cu istorie

Potrivit celor prezentate în această carte, în Oradea exista o școală arhireală de stat, înființată în baza legii învățământului din Imperiul austriac din1850. Această școală a funcționat o perioadă în sălile mici de la parterul clădirii Curții de apel iar mai târziu, între anii 1874 și 1875, s-a mutat în clădirea din Piața Mică, pe locul căreia tronează astăzi Primăria Municipiului Oradea. În clădirea care a fost înlocuită de primărie își ținuseră cursurile Academia de Drept și Arhigimnaziul premonstratens, până în anul 1874, când cele două instituții s-au mutat în clădirea actualului Colegiu Național Mihai Eminescu, de pe strada Roman Ciorogariu. Până în 1895, când consiliul orășenesc a decis construirea unei alte locații pentru școală, aceasta a funcționat pe locul ocupat azi de primărie. Consilierii acelor vremuri au considerat oportună amplasarea școlii pe terenul viran din dreptul vechiului port fluvial, în apropierea Podului Mare, singurul pod peste Crișul Repede, din Evul Mediu.

Scandal cu licitația

Clădirea Colegiului Emanuil Gojdu a fost construită cu un efort financiar deosebit din partea primăriei, costul lucrărilor ridicându-se la 488.000 de coroane. Potrivit celor menționate de Peter I. Zoltan, în “Nagyvarad muemlek epuletei”, pregătirile pentru construcția școlii au început în 1893. Licitația pentru ridicarea clădirii a câștigat-o Knapp Ferenc, motiv de scandal pentru firmele care au participat și au pierdut licitația. Așa cum se întâmplă și azi în România, perdanții au spus că licitația a fost câștigată în urma unei înțelegeri. În cele din urmă, în octombrie 1894 comisia a decis să încredințeze lucrările lui Knapp Ferenc. Clădirea eclectică a fost terminată în iulie 1896, iar în octombrie a avut loc deschiderea oficială. Din cauza cheltuielilor mari cu întreținerea, municipalitatea a trebuit să solicite naționalizarea clădirii, fapt care s-a și întâmplat, în 1899.

Reabilitare

Școala este construită pe patru nivele (subsol, parter și cele două etaje), iar fațada principală este orientată spre malul Crișului. Central se poate vedea un rezalit cu șapte axe, care este împodobit de un atic. Inainte de atic se găsește un timpan, pe lungimea a trei axe. Înainte, sub timpan scria “Allami forealiskola”, alături de stema orașului Oradea, în relief. În 2007 au fost începute lucrări de reabilitare, cele pentru fațadă urmând să fie finalizate până în 2011.
 


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite