Oradea: Portret/ Adrian Bogariu, pictorul din spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Bogariu este un deţinut care şi-a găsit libertatea prin artă. Pictează zece ore pe zi pentru că aşa se simte liber şi împlinit.

Adrian Bogariu a fost condamnat ultima oară la şase ani de închisoare pentru furt. Dar înainte de asta el a mai avut două condamnări, ispăşind în total 17 ani de detenţie. În tot acest timp şi-a descoperit, sau mai bine zis redescoperit, pasiunea pentru pictură. „Pictez de la 16 ani, dar niciodată nu am crezut ca voi ajunge cunoscut prin asta. De mic mi-a plăcut să desenez, mi-am strâns toate desenele, dar le-am pierdut odată cu apartamentul tatălui meu, care l-a vândut şi a plecat în America. Asta s-a întâmplat în 2001. O perioadă am renuţat la pictură, până am ajuns în închisoare. Aici mi-am redescoperit pasiunea. Am fost sprijinit de toţi directorii celor şapte penitenciare prin care am trecut”, a spus Adrian Bogariu.

Multă muncă şi dăruire

În orice penitenciar a ajuns, Adrian a cerut un spaţiu în care să poată picta şi încet încet munca lui a început să fie apreciată. Aşa a ajuns să o cunoască pe una dintre îndumătoarele lui, pe profesoara de artă Rodica Oltean. „ Doamna Oltean este profesor de artă la penitenciarul din Cluj. A auzit de mine şi a început să-mi scrie şi să mă încurajeze în ceea ce fac”, povesteşte Adrian. Unul dintre cele şapte penitenciare vizitate de Adrian este şi cel de la Oradea. Ajuns aici Adrian s-a înscris la un curs de artă susţinut de Ramona Novicov, critic de artă. „La început am fost câţiva doritori, dar apoi am rămas singur, aşa că după două luni cursul a fost întrerupt. Mi-a părut foarte rău pentru că doamna Novicov m-a învăţat foarte multe lucruri despre artă în puţinul timp pe care l-a avut la dispoziţie. Dar n-a renuţat la mine. A continuat să vină să-mi vadă lucrările, să mi le critice la sânge, până îmi venea să plâng. Dar lucrul acesta m-a ajutat enorm,” spune Adrian.

Şapte expoziţii

Adrian mărturiseşte că deşi nu are studii de artă, a avut oameni valoroşi, din lumea artei, care l-au îndrumat şi l-au învăţat ce înseamnă pictura adevărată. „ Adrian Bogariu are deschidere către creaţie, la el e o dorinţă uriaşă de a împlini aceast dat nativ şi anume creativitatea. Nu este uşor de lucrat cu el, tocmai pentru că are o personalitate deja bine conturată. Dar în tot acest timp am simţit o dorinţă de a se găsi pe sine, neîmplinită. Am încercat să-l învăţ limbajul plastic  fundamental. Să creeze o paletă de culori într-o viziune profesionistă. Sunt pe drumul cel bun,” a spus Ramona Novicov, critic de artă. 
Adrian a avut până acum şapte expoziţii în ţară, dar şi în străinătate. 45 de tablouri de-ale lui au fost trimise pentru o expoziţie în Austria. În ţară, tablourile sale au fost expuse la Gherla, Arad, cluj, Bistriţa, Bucureşti etc.

Ce-i place:
“Îmi plac oamenii sinceri fără măşti. În general accept pe oricine, mai puţin pe cei care mă mint”, spune bărbatul.
Ce nu-i place:
“Nu-mi place minciuna şi prefăcătoria. Ar trebui să fim deschişi şi sinceri”, consideră Adrian Bogariu.

Profil
Născut la
5 ianurie 1970, Brașov
Studii
Cursuri de artă cu criticul Ramona Nivocov
Hobby
Pictura
Familie
Divorţat, are o fetiţă.

Întrebări și răspunsuri
De ce aţi ajuns la a treia  condamnare?
Pentru că pentru mine nu mai există nimic în afara penitenciarului. Eu nu am mai sărbătorit un revelion din 1991. Nu vad maşini, nu văd copaci, doar pictez.
Câţi ani de închisoare mai aveţi?
În iulie voi merge la comisia de eliberare condiţionată. Pe la sfâeşitul lunii iulie ar trebuie să fiu liber.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite