PORTRET: Orădeanul Andrei Moț a obținut aurul european la Taekwon-Do
0La prima competiţie continentală la care a participat, sportivul orădean a devenit campion european cu echipa la tehnici speciale.
PROFIL
Născut. 21 iunie 1993, Oradea
Studii. Elev, Grupul Şcolar Sanitar „Vasile Voiculescu”, Oradea
Hobby. Taekwon-Do, muzică, internet
În urmă cu șapte ani, când a început să practice taekwon-do, Andrei Moţ nu se gândea ca va fi campion european. S-a înscris la arte marţiale după ce actualul său antrenor căuta sportivi de perspectivă în școlile din Oradea. „Părinţii mei au decis că a sosit timpul să fac sport pentru a nu mai pierde vremea în faţa blocului. Se întâmpla prin 2003, când actualul antrenor și un elev de-al său au adus niște afișe la școală”, spune Andrei. Nu știa aproape nimic despre artele marţiale, iar despre taekwon-do, cu atât mai puţin. L-a atras însă ideea de autoapărare și lucru în echipă.
„Primul antrenament mi s-a părut foarte lung și pe deasupra, am și căzut de două ori pe podeaua din lemn. M-am ridicat și am continuat, spunându-mi mereu că așa au început toţi și trebuie să merg mai departe”, își amintește sportivul. Andrei avea zece ani când a participat la prima sa competiţie. „Am avut emoţii când am intrat în sală, când am pășit pe suprafaţa de concurs, chiar și când mi-au strigat numele”, spune, acum, tânărul. În timp, Andrei a învăţat să își controleze emoţiile și a reușit să câștige 25 de medalii. Dintre acestea, cea mai valoroasă o consideră pe cea câștigată luna trecută, la Campionatul European.
Prima convocare, prima medalie
După un stagiu de pregătire de zece zile desfășurat la Baia Mare, Andrei Moţ a fost cooptat, la începutul acestui an, pentru prima dată în lotul naţional care a reprezentat România la Campionatul European de Taekwon-Do pentru juniori. Sportivul orădean a simţit că trebuie să dovedească încrederea antrenorului, dar și a părinţilor săi. S-a pregătit intens și a strălucit, alături de alţi cinci colegi, la echipe. „În Suedia au fost aproximativ 400 de sportivi. Eu am făcut parte din echipa care a luat titlul continental la tehnici speciale și bronzul la luptă. La spargeri de forţă am ocupat locul VI”, povestește Andrei. În ciuda performanţei deosebite la tehnici speciale, proba preferată a sportivului orădean este lupta.
„În echipa de tehnici speciale am fost șase sportivi, fiecare cu proba lui. În zece secunde a trebuie să execut o săritură din întoarcere și să lovesc o paletă aflată la înălţimea de 2.10 metri. Dacă la aterizare atingi suprafaţa de concurs cu altă parte a corpului decât piciorul, nu se acordă niciun punct. La luptă este vorba despre light contact, nu lovești puternic, punctezi și te întorci. Lupta nu continuă”, explică sportivul legitimat la clubul King-Do, care va participa și în aceste sfârșit de săptămână la un concurs internaţional organizat la Oradea.
Întrebări și răspunsuri
Ce te-a învăţat Taekwon-Do?
Taekwon-Do definește autoapărarea, autocontrolul, viaţa echilibrată. În
realitate, este mai mult decât atât. Chiar dacă ești conștient de forţa
ta, artele marţiale te învaţă să te controlezi. Răbufnești la
antrenament, niciodată în viaţa de zi cu zi. Am reușit să mă stăpânesc.
50 la sută din antrenament este pregătirea psihicului. Când ne pregătim
pentru concursuri, învăţăm că nu contează centura sau experienţa
adversarului. În competiţie trebuie să intri hotărât, pentru că nu se
poate întâmpla nimic rău.
De ce ai ales să studiezi la o instituţie cu profil medical?
Recunosc că a fost dorinţa mamei mele, care lucrează în domeniu. Nu
cred că voi profesa ca și asistent medical. Profesorii mei sunt
înţelegători și știu că după școală petrec foarte multe ore la
antrenament. Voi continua sportul de performanţă până la vârsta de 30
de ani. Este foarte probabil să antrenez, să mă ocup de viitorii
sportivi. Sincer, mi-aș dori să lucrez în poliţie. În cadrul
departamentului de intervenţii rapide aș putea folosi și cunoștinţele
sau experienţa pe care le-am acumulat ca sportiv.
Ce-i place?
Andrei spune că îi place să iasă cu prietenii. Își petrece mare parte a zilei la școală și la antrenamente, dar adoră să își petreacă timpul liber în compania amicilor. Tânărul spune că atunci când se întâlnesc, joacă baschet sau fotbal. Andrei este fan Mircea Badea, dar urmărește cu plăcere și emisiunea „Cronica Cârcotașilor”.
Ce nu-i place?
Lui Andrei nu îi place să fie criticat. „Singura persoană de la care accept critici este antrenorul meu”, spune sportivul. Andrei detestă mâncarea rece și persoanele care se laudă. Tânărul spune despre el că nu își imaginează să se antreneze la un alt club decât la cel la care s-a afirmat, din acest motiv respinge ideea unui transfer.