PORTRET / Alexandra Hus este jurista de la Prefectură care pictează pe sticlă
0Tânăra transformă în operă de artă orice sticlă sau borcan pe care aplică, cu migală, motive în acril. Ea visează să îşi expună lucrările într-o galerie. Nu există birou în Prefectura Bihor în care să nu există măcar un obiect decorativ realizat de Alexandra Hus.
PROFIL
Născută. 30 iulie 1977, Oradea
Studii. Facultatea de Ştiinţe Juridice, Oradea
Familie. Necăsătorită
Tânăra este absolventă de Ştiinţe Juridice şi lucrează ca funcţionar public de şapte ani, iar pasiunea de a picta pe sticlă şi-a descoperit-o întâmplător.
„Am avut o revelaţie în urmă cu câţiva ani şi mi-am dat seama că mi-ar plăcea să activez în domeniul artei. Întotdeauna m-a fascinat lumina care pătrunde printr-o bucată de sticlă colorată”, a spus Alexandra. Tânăra pictează diferite motive pe orice fel de sticlă.
„Pictez pe orice, de la sticle cu bulion şi borcane, până la vaze de diferite forme. Într-o seară, priveam o sticlă care era aşezată pe masă. Mi-am imaginat cum ar arăta pictată. Prima dată am cumpărat vopsele pe bază de apă şi m-am apucat de lucru”, îşi aminteşte Alexandra Hus. N-a durat mult până când obiectele decorative realizate de ea au captat atenţia colegilor de serviciu.
„O colegă mi-a adus o plasă de borcane şi sticle cu forme mai estetice, pe care le-am pictat”, spune, râzând, tânăra. Alexandra lucrează acum cu vopsele acrilice şi foloseşte de obicei, trei culori. Foarte rar foloseşte patru culori. „Vreau acum să explorez culori şi modele inedite, dar fără să încarc obiectul decorativ, fără să arate de prost gust”, spune Alexandra.
Perfecţionare la arte
Pentru că îşi doreşte să se perfecţioneze, tânăra juristă urmează cursurile şcolii populare de arte. „Am cochetat şi cu modelajul, iar doamna profesoară Iacobovic Marta m-a îndrumat să urmez cursurile unei şcoli de arte, aşa că m-am înscris la secţia sculptură a şcolii de arte Francisc Hubic. Nu îmi place să mă limitez la un singur mod de manifestare”, a mărturisit orădeanca. Alexandra Hus visează ca, în timp, să reuşească să-şi expună lucrările în propria galerie. „Sunt apreciată, în special, de către colegii de serviciu. Primii mei clienţi au fost ei. Mă gândesc serios să dezvolt o afacere din această pasiune a mea. Îmi doresc ca prin lucrările mele să ajung cunoscută şi în străinătate şi visez să am acces la un atelier propriu şi poate la o galerie”, spune Alexandra. Artista orădeancă a pictat sute de sticle sau borcane, dar nu are un model preferat. Lucrează din pasiune şi îşi dă frâu liber imaginaţiei. „Unele persoane ştiu exact ce vor şi cer un model anume, însă de obicei mi se oferă libertate de expresie”, a explicat tânăra artistă.
Întrebări şi răspunsuri
Cine este artistul preferat şi de ce?
Artistul meu preferat este Antoni Gaudi. Întotdeauna m-au fascinat construcţiile lui din Barcelona. Deşi în operele sale, arhitectul a combinat multe forme şi culori, ele nu sunt de prost gust. Totul arată nefiresc, nepământean, însă în acelaşi timp, totul este la locul lui. Absolut toate piesele se potrivesc. Am văzut lucrările lui doar în fotografii, însă îmi doresc să le văd în realitate. Cred că în acest fel ele ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru mine.
Cum vezi arta secolului XXI şi artiştii din România?
Nu ştiu din ce motiv, însă arta şi artiştii din România suferă în acest moment. Aşa văd eu lucrurile. Observ însă că mass-media alocă timp şi spaţiu mai mult pentru a menţine arta în viaţă, pentru a prezenta tuturor şi obiecte sau opere a căror valoare nu este neapărat comercială.
Ce-i place
Alexandrei îi plac mult excursiile în natură, marea şi să bea cafea. Îi plac ;i animalele şi are un câine rasa golden retriver pe nume Felix. Tânăra adoră să citească, scriitorul său preferat fiind Herman Hesse, iar cartea de căpătâi, Narcis şi Gură de Aur. Alexandra pictează, însă îi place şi modelajul în lut.
Ce nu-i place
Dacă ar fi să aleagă, Alexandra spune că o deranjează cel mai mult ipocrizia, prostia şi lipsa unor orizonturi. „Mă refer aici la cei despre care se spune că au ochelari de cal”, explică tânăra. Alexandrei nu-i plac mizeria şi dezordinea, mitocănia, încorsetările şi stresul cotidian. O deranjează şi lipsa unor valori.