Insula pe care oamenii nu rostesc niciodată cuvântul „şobolan“, salută zânele şi le lasă mesaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situată în Marea Irlandei, la o distanţă aproape egală de Anglia, Irlanda de Nord şi Scoţia, se află Insula Man, renumită pentru cursele de motociclism, cele mai bine conservate castele medievale din Europa, dar şi o istorie care se întinde sute de ani în urmă, cu mituri, zâne, monştri şi multe superstiţii cum este şi cea legată de cuvântul „rat”(şobolan), pe care unii insulari refuză să-l rostească întreaga viaţă.

Turiştii care doresc să viziteze insula Man, extrem de bogată în vestigii istorice, trebuie să ştie că frica de a rosti cuvântul "şobolan" are legătură cu anumite tabu-uri marinăreşti căci pentru a ţine departe ghinionul sau vremea rea, anumite cuvinte nu au fost niciodată menţionate la bordul navelor, potrivit listverse.com.

În locul cuvântului „rat”, sunt folosiţi alţi termeni cum ar fi „Longtail”, „ringie", "joey" sau „roddan”. De altfel, oamenii de pe Insula Man,  îşi petrec toată viaţa fără a mai spune cuvântul „rat”, iar oamenii care se mută pe insulă evită adesea termenul, fie dintr-o teamă reală de ghinion, fie pentru a evita şocul şi indignarea localnicilor. 

Vizitată, pe rând, de celţi, vikingi sau misionarii creştini, insula este plină de morminte complexe, cruci celtice, forturi din epoca de piatră contruite în vârful unor coline, corăbii funerare vikinge, biserici şi abaţii vechi, care lasă loc legendelor şi misterelor.

Chiar şi numele vine de la zeiţa celtică a mării - Manannan Mac Lir -, protectoarea insulei, cea care, conform mitologiei, reuşea să o ascundă atunci când apăreau probleme. Ceaţa vizibilă şi astăzi în zilele mohorâte naşte legende şi poveşti legate de acest pământ misterios, despre fantome, goblini, giganţi şi alte creaturi care sunt mai mult decât legende pentru insulari.

De exemplu, ori de câte ori traverseză Fairy Bridge, pod din apropierea staţiei Santon pe drumul principal Douglas-Castletown, oamenii salută zânele, sau "micuţii" aşa cum îi numesc şi le lasă mesaje legate de copacii din apropiere. 

Există, de asemenea, poveşti despre cainele negru al Castelului Peel şi Gef, mangusta vorbitoare care bântuie fermele montane singuratice. Pe 30 aprilie, mulţi insulari fixează o cruce de lemn legată de lână de oaie în interiorul uşii de intrare, pentru a evita zânele dăunătoare.

Insula Man are o lungime de 48 de kilometri şi între 13 şi 24 kilometri lăţime cu o suprafaţă totală de 572 km². Conform unei vechi legende, de pe acest vârf se pot vedea şase regate: Mann, Scoţia, Anglia, Irlanda, Ţara Galilor şi Raiul. Limba manx (Gaelg sau Gailck), cunoscută şi ca Manx Gaelic, este o limbă celtică goidelică vorbită pe Insula Man. 

Insula are o climă blândă şi este o destinaţie de vacanţă populară, poate şi pentru plajele sălbatice cu stânci abrupte. Cea mai mare parte a insulei este deluroasă, cu dealuri înguste, multe cascade şi zone de pădure.

Deşi Insula Man nu aparţine Regatului Unit, este dependentă de coroană. Insula are propriul parlament, Curtea din Tynwald, cea mai veche din lume (Regina este suveran şi Lord Proprietar al insulei şi este reprezentată de un guvernator locotenent).

Insula este celebră în întreaga lume pentru cursa de motociclete TT (Tourist Trophy) - este uşor accesibilă cu feribotul din Liverpool. Insula Man are chiar propria companie aeriană, Manx Air, care oferă zboruri de pe majoritatea aeroporturilor mai mari din Anglia, Scoţia şi Irlanda.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite