Ce propuneri s-au făcut pentru proiectul de modificare a legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari
0O serie de propuneri au fost centralizate de către o primărie din România şi aproape 500 de asociaţii de proprietari pentru proiectul de modificare a legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
"Acest proiect de lege schimbă destul de mult perspectiva asupra a ceea ce trebuie să se întâmple în asociaţiile de proprietari, conţine unele modificări care sunt binevenite şi erau aşteptate de către preşedinţi şi administratori, dar, în opinia noastră, conţine şi unele propuneri care ar îngreuna sau ar face imposibilă funcţionarea asociaţiilor de proprietari", a declarat Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
Conform acestuia, două treimi din populaţia oraşului Oradea locuieşte la bloc, primăria trimiţând prin email celor 486 de asociaţii de proprietari proiectul de lege adoptat de Senat, solicitând administratorilor propriile propuneri de îmbunătăţire.
În perioada 12-14 februarie, au avut loc la primărie trei întâlniri cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor şi s-a înfiinţat o comisie mixtă alcătuită din reprezentanţi ai municipalităţii şi ai respectivelor asociaţii.
Cei 12 membri ai comisiei (nouă de la asociaţii) au centralizat 129 de propuneri, din care au fost selectate 20 pentru documentul comun ce a fost trimis deputaţilor bihoreni şi Asociaţiei Municipiilor din România.
Unul dintre membrii comisiei mixte, Laurenţiu Danşa, administrator al unei asociaţii de proprietari, a spus că iniţiativa administraţiei locale privind centralizarea propunerilor legislative menţionate ar fi unică, până în prezent, la nivel naţional.
"Am încercat să văd dacă s-au mai făcut astfel de întâlniri sau dezbateri în ţară, şi din câte am reuşit să aflu, nu am găsit nicăieri în ţară o astfel de dezbatere să mai fi avut loc undeva. Vreau să subliniez că aceste propuneri de modificare sunt atât în favoarea proprietarilor cât şi a conducerii şi a celor care administrează practic asociaţiile de proprietari", a precizat Danşa.
Potrivit municipalităţii, proiectul de modificare a legii privind asociaţiile de proprietari nu a intrat încă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, urmând să fie analizat în comisiile de specialitate.
"Sperăm doar ca legea să nu treacă şi să se adopte aşa cum s-a întâmplat la Senat, fără dezbatere, în mod tacit, ceea ce nu cred că se poate. E surprinzător că un asemenea act normativ, cu incidenţă la nivelul atâtor români să nu fie dezbătut şi să nu se ofere posibilitatea îmbunătăţirii lui", a afirmat viceprimarul Oradei.