Oradea: Portret/ Ash Perrin îi face să râdă pe copii
0Britanicul, voluntar la Oradea, este dependent de strigătele pline de bucurie ale copiilor. Pentru a vedea copii fericiți, este gata de orice clovnerii și scălâmbăieli, oricât de ridicole.
A ales să urmeze actoria pentru că-I place să vorbească și să poarte haine trăznite. „Ca actor poți exagera, poți face lucruri pe care de obicei nu le faci”, explică el. După colegiu a început să joace teatru și în producții pentru televiziune, în special pentru copii. Rolul Căpitanului Hook din Peter Pan a fost unul dintre favoritele lui.
Voluntariat prin lume
Ash perrin este foarte sensibil și își dorește să ajute oamenii cum poate mai bine. Așa a ajuns să se implice în proiecte de voluntariat, în marea Britanie, dar și în Cambodgia, peru sau România. „În Cambodgia am fost voluntar într-un orfelinat, iar în Peru, în jungle Amazonului”, spune el simplu. Peste tot a lucrat mai ales cu copiii. A fost impresionat de condițiile în care trăiesc copiii acolo și i-a ajuta atât să se destindă și să râdă, cât și în proiecte de învățare, iar în Peru chiar de construcție a caselor lor. Se consider îmbogățit de fiecare dintre experiențele trăite.
O fundație pentru copii
„Cred că trebuie să le dai celorlați ce ai mai bun. Eu nu am bani, nu sunt doctor, constructor sau brutar. Pot face oamenii să râdă”, spune Ash Perrin. În urmă cu doi ani a înființat fundația Flying Seagull Project. Împreună cu prietenii lui Jessie Waygood, Matt Willis, Adam Lincoln și Becky Lagrand petrec câteva săptămâni pe an departe de casă pentru a face terapie prin râs, pentru a distra copii și oameni necăjiți din Marea Britanie sau din alte țări europene. România a fost una dintre primele țări la care s-a gândit. „Mama a vizitat România în 1991. A venit acasă cu impresii foarte frumoase”, își amintește el.
Anul trecut a venit pentru prima dată în România, împreună cu prietenii lui. Au stat trei săptămâni. Au colaborat cu mai multe fundații din toate zonele țării. Una dintre cele mai frumoase experiențe pe care și-o amintește este a unui bărbat sărac și necăjit pe care l-au găsit pe marginea unui drum, în Moldova. „Am oprit mașina, am făcut tot ce am știut pentru a-l binedispune, iar o jumătate de oră mai târziu ne-am trezit cu el la locul unde eram cu copiii. Își adusese o viaoră și ne-a cântat foarte frumos”, își amintește el. Fără să își dea seama a învățat foarte multe cuvinte românești și comunică mult mai bine cu copiii. Anul acesta au revenit. În Bihor au colaborat cu Asociația Smiles și au lucrat cu copii din Sălard, Cighid, Tileagd, Vârciorog, Marghita și Oradea. Niciun effort nu este prea mare pentru ei pentru a însenina fața oamenilor, dar mai ales a copiilor.
Profil:
Născut: 30 ianuarie 1982, Londra
Studii: actorie și litere la Drama College, Londra
Familia: necăsătorit
Profesia: actor
Ce-i place:
Îmi plac foarte multe lucruri”, spune Ash Perrin. Consideră că cel mai bun lucru din lume este muzica. Este vegetarian convins. Îi plac marea și înotul, culorile puternice, conversațiile rapide, glumele și râsul. Îi plac surpizele și-i place să distreze copiii. „îmi plac și animalelel, mai ales caii”, spune el. Îi place să călărească și să călătorească.
Ce nu-i place:
„Nu-mi place să stau închis în casă”, spune el din prima clipă. Nu-i place să șofeze încet, să spele vase sau să se îmbrace elegant. „Nu-mi place să mă uit la televizor, deși joc în producții pentru televiziune. Consider că televizorul te scoate din viața reală și nu te lasă să trăiești”, spune Ash. A renunțat la televizorul de acasă.
Întrebări și răspunsuri:
- De ce faceți acest tip de activități?
AP – Le oferim copiilor șansa să fie copii, dar și atenție și dragoste. Au nevoie de ele. Pe adulți îi ajutăm să vadă și partea frumoasă a vieții.
- E profitabil să faci oamenii să râdă?
AP – Am ajuns la concluzia că banii nu sunt cel mai important lucru în viață. Săptămâna asta n-am câștigat niciun ban, dar am făcut vreo 600 de copii să râdă. Asta e mult mai valoros.
- Te-ai gândit să faci altceva?
AP – Asta știu face cel mai bine, să ajut oamenii să capete încredere prin intermediul râsului, să le înseninez fețele.