Minerii de la mina Băița nu au bani de pâine de mai bine de două luni
0Zeci de familii au rămas fără o sursă de venit, din cauza retragerii investitorilor suedezi de la mina din Băița. Aproape două sute de oameni nu și-au primit salariile de două luni, după ce unul dintre investitorii suedezi de la mina de la Băița s-a retras din firmă.
Ioan Iancuț, în vârstă de 42 de ani, muncește la mina de molibden de la Băița din 1990. El este singurul întreținător al familiei, având doi copii cărora de două luni nu le-a mai putut asigura cele necesare. „Nu mi-am primit salariul din luna decembrie. Am colegi care au unsprezece copii, care nu mai au bani de pâine", a povestit minerul, unul dintre cei 170 de protestatari de la firma Mineral Mining - o societate cu capital integral privat (suedez) - titularul licenţei de exploatare minieră în perimetrul Băiţa Bihor. Asemenea lui Iancuț, Ioan Pantea, în vârstă de 52 de ani, a petrecut ultimele două luni trăind de pe o zi pe alta. Bărbatul se teme că nu va beneficia nici de ajutor de șomaj, atunci când va rămâne fără un loc de muncă. „Firma nu și-a plătit de trei luni contribuțiile la stat. Vom rămâne și fără salarii, și fără banii de șomaj", a spus Ioan Pantea.
170.000 de euro datorie
Potrivit lui Alexandru Iștoc, lider de sindicat, investitorul suedez le datorează angajaților circa 170.000 de euro. „Din 2008 sunt cu capital privat. Suntem sătui de investitori străini. Avem nevoie de ajutorul statului, fiindcă de două luni nu ne-am primit salariile și nu reușim să-l găsim pe Per Goran Carlsson, administratorul suedez", a spus Alexandru Iștoc. Dorel Jude, directorul general Mineral Mining, a spus că Per Goran Carlsson, în calitate de reprezentant al firmei Dacian Mining AB din Suedia, este în negocieri pentru găsirea unui nou investitor suedez, după retragerea celuilalt partener. „Celălalt acționar suedez a renunțat la firmă, fiindcă a cheltuit mai bine de un an, fără să scoată profit", a explicat Dorel Jude. Potrivit acestuia, protestul celor 170 de mineri este total în afara legii, având în vedere faptul că de la data de 10 februarie 2010, cu toții sunt, oficial, în concediu de odihnă.
„Angajații care lucrează în subteran câștiga circa 1.500 de lei pe lună, iar cei de la suprafață câte 1.000 de lei", Alexandru Iștoc, lider sindicat
Protest disperat, în subteran
Optzeci de mineri au refuzat miercuri să iasă de la 500 de metri subteran, din mina de molibden Băița, din localitatea Nucet. Alți șaptezeci au protestat la suprafață. Deciși să nu iasă din mină până când administratorul suedez sau statul nu le rezolvă situația, minerii rămași în subteran au primit provizii de apă și alimente de la Alexandru Iștoc, liderul de sindicat.