FOTO Medicina de urgenţă ia lecţii în Munţii Apuseni
0Zeci de studenți din toate colțurile țării trăiesc în această săptămână aventura MASH.
Teoria învăţată în amfiteatrele universităţilor este pusă în practică, în aceste zile, de către 40 de studenţi medicinişti din toată ţara, dar şi din Egipt sau Cehia, în Munţii Apuseni.
Tabăra MASH (Medical Adventure School in Holiday) a ajuns la a 17-a ediţie şi are o tradiţie de 12 ani, fiind singura de acest fel din România. Programul celor şapte zile de aventură îşi propune să-i înveţe pe studenţii de la medicină ce înseamnă o salvare în situaţii de urgenţă şi totodată cum să supravieţuiască în astfel de condiţii.
„În acest an ne axăm mai mult pe activităţi practice şi mai puţin pe cele teoretice. Tocmai de aceea am ales doar studenţi de la medicină, care au unele baze despre ce înseamnă o salvare. 90% dintre activităţi sunt practice şi doar 10% sunt teoretice", ne-a spus dr. Hadrian Borcea, medic şef al UPU SMURD Bihor.
Cazare la cort
Studenţii sunt campaţi la Padiș, mâncarea este pregătită la ceaun, iar igiena şi-o asigură cu apă din pârâu.Ceasul deșteptător dă trezirea la ora 8.00, iar activitățile încep de la 9.00. O echipă de 12 studenți ai Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, numită Green Team se ocupă de nevoile cursanților, asigurându-le mâncarea sau alte cerințe.
Trasee montane de 30 de kilometri sau cursuri în cortul de armată, sunt doar o parte dintre activitățile participanților.
Medicină de urgenţă în mijlocul naturii
Pentru a fi pregătiți să intervină în condițiile cele mai grele, cursanții fac cunoștință cu muntele. Află de la salvamontiști ce înseamnă o coardă, o tiroliană, un rapel, dar și cum se transportă un pacient politraumatizat în condiții de siguranță din subteran.
„Îi învățăm pe studenți noțiuni introductive de gestionare a unui pacient politraumatizat din zona montană", a afirmat Viorel Nistor, directorul tehnic al Salvamont Bihor.
După o săptămână de acțiune, expediția se încheie cu un concurs, unde echipele clasate pe primele trei locuri vor fi răsplătite cu premii substanțiale.
Serialul MASH, sursă de inspirație
Ideea taberei a pornit în urmă cu 12 ani de la un grup de studenți pasionați de îndrăgitul serial MASH. „Este o provocare pentru noi. Partea teoretică predată la cursuri este pusă în practică şi astfel putem să ne dăm seama mult mai bine ce înseamnă medicina de urgenţă", ne-a spus Lorelei Bretan, una dintre participante.
Peste 800 de participanți au trecut până acum pe la tabăra MASH, 35 dintre aceștia devenind medici sau asistenți care lucrează în sistemul de urgență.