Oradea: Portret/ Koen Scharrenberg, jurnalistul de la cârma Organizaţiei Europene de Kyokushin (VIDEO + GALERIE FOTO)
0Preşedintele European Kyokushin Organisation a fost la sfârşitul săptămânii trecute la Stâna de Vale pentru a conduce stagiul naţional de karate kyokushin.
Koen Scharrenberg este preşedintele European Kyokushin Organisation (EKO) de doi ani şi în acelaşi timp un reputat jurnalist, care scrie în principal despre crima organizată şi care în urma investigaţiilor sale a reuşit să schimbe multe lucruri în bine. A fost printre singurii europeni primiţi să se antreneze la Honbu, în Japonia, unde l-a întâlnit şi pe Sosai Oyama.
Debut în jurnalism
Koen Scharrenberg s-a apucat de karate în copilărie, influenţat de filmele cu Bruce Lee şi pentru că-şi dorea să fie puternic. “Am crescut fără tată şi împreună cu fratele meu geamăn, doream să o protejăm pe mama”, povesteşte preşedintele EKO. A urmat două facultăţi, Sport şi Drept, însă printr-o întâmplare a ajuns jurnalist. Unul foarte bun. “Un prieten a scris un articol pentru o revistă de artă, pentru care a primit foarte multe critici. Am decis să scriu o scrisoare în apărarea lui şi editorului i-a plăcut atât de mult cum am scris încât mi-ar cerut să scriu pentru ei”, îşi aminteşte Koen Scharrenberg primii paşi în jurnalism. “Mi-a plăcut, aşa că am început să scriu, în special interviuri cu luptători”, povesteşte olandezul de la cârma EKO.
Scrie despre crima organizată
Pe când era student la Drept practica, în paralel, karate şi box. “După antrenamentele de box aveam dureri de cap, motiv pentru care aveam probleme cu studiul. Am decis să vorbesc cu un neurochirurg să-mi explice ce se întâmplă în creier în timpul antrenamentelor. Am decis să şi scriu un articol pe tema asta şi să-l public într-o revistă de arte marţiale. Am sunat la cea mai mare revistă din Olanda, au zis că pot să-l trimit dar ei nu-l publică. Însă în final le-a plăcut foarte mult şi l-au publicat. Pe urmă mi-au cerut să scriu despre steroizi şi din nou mi-au publicat articolul. Am câştigat atunci cât aş fi câştigat într-o lună de la guvern”, îşi aminteşte Koen. După cinci luni a fost angajat de revistă. Şi-a interupt studiile pentru a se putea dedica scrisului. Înainte de a ajunge jurnalist a lucrat ca bodyguard la discoteci. “Mama nu avea bani, prin urmare trebuia să lucrez să-mi pot plăti studiile. Munca de bodyguard era una uşoară”, spune preşedintele EKO. Asta şi faptul că boxa şi cunoştea mulţi sportivi l-au ajutat să scrie multe articole despre crima organizată. “Ştiam că mulţi sportivi aveau legătură cu crima organizată, prin urmare aveam informaţii din interior”. Ulterior a fost contactat de televiziunea naţională pentru o emisiune săptămânală, de 40 de minute, despre criminalitate. A continuat să scrie articole pentru diferite reviste. Între timp a scris şi cinci cărţi, patru non-ficţiune şi o nuvelă care a avut mare succes în Olanda. Acum s-a apucat de a doua carte de ficţiune.
Atac terorist
Înainte de atacurile din SUA, de la 11 septembrie, Koen Scharrenberg a încercat să atragă atenţia asupra urmărilor unor atacuri teroriste. “Internetul se dezvolta rapid şi aveam mulţi prieteni hackeri care mi-au spus că poţi lua orice de pe internet, de la permise auto, paşapoarte, la reţete pentru bombe. Am comandat un permis de conducere, pe urmă un paşaport din Mozambic”, mărturiseşte jurnalistul. Pe baza paşaportului şi-a făcut acreditare la o şedinţă la care participau mulţi lideri europeni, la Amsterdam. Cu ajutorul unei reţete luate de pe internet a realizat o bombă, însă nu i-a pus ultimul element. A ascuns bomba într-o camera de filmat şi a intrat cu ea până în sala şedinţelor. Dorea să arate cât sunt de expuşi unor atacuri teroriste. Poliţia a vrut să-l aresteze, însă politicienii i-au luat apărarea spunând că nu a făcut altceva decât să tragă un semnal de alarmă şi să prevină atacuri adevărate. După experimentul lui, măsurile de securitate au fost întărite, inclusiv pentru jurnalişti.
Antrenat în Japonia
Când a devenit pentru prima dată campionul Olandei la kyokushin, la 22 de ani, obţinând toate victoriile prin ippon, a cerut permisiune să se înscrie la Honbu (Japonia), ca uchi deshi. Citeşte aici despre experinţa preşedintelui EKO în Japonia.
Întrebări şi răspunsuri
De ce karate kyokushin?
Eu practicam kempo, însă era un sport non-contact şi nu l-am simţit adevărat. Am întâlnit kyokushin, care mi s-a părut foarte onest.
Cum aţi ajuns preşedintele EKO?
Într-o vreme organizaţiile kyokushin din Europa cu cele din Japonia au fost în conflict. Eu înţelegeam spiritul japonez şi am încercat să mediez acest conflict în timpul şedinţelor organizaţiei mondiale. Ca urmare, acum şase ani am fost ales vicepreşedinte, iar în urmă cu doi ani 22 de ţări din 26 m-au ales preşedinte.
Cum vedeţi Federaţia Română de Karate Kyokushin?
Doar organizaţiile puternice pot produce luptători puternici, precum Marius Ilaş şi Viviana Chirilă. Aveţi o organizaţie foarte bună, se vede asta din calitatea sportivilor, a antrenamentelor. Anca Wallmen este o sportivă foarte bună, este singura sportivă din istorie care a câştigat la europene şi la kata şi la kumite. Şi ea şi Harris Wallmen sunt oameni inteligenţi, care au mult respect pentru cei din jur. În organizaţie este democraţie, însă în acelaşi timp şi disciplină.
Priveşte în filmuleţul de mai jos cum sparge 23 de bâte de baseball în timpul unei demonstraţii în scop cariabil
Ce-i place
Mâncarea bună şi vinul bun, într-o companie plăcută. “Asta-mi place foarte mult”, spune Koen Scharrenberg. Îi plac plimbările cu bicicleta pe munte, joggingul, karate. Îi place să citească cărţi din literatura engleză, poliţiste. Autorul lui preferat este Andrew Vachss.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii nepoliticoşi, care nu tratează semenii cu respect. Nu-i place discriminarea. “Detest discriminarea în funcţie de rasă, naţionalitate, sex, credinţă”, spune olandezul. Nu-i place când nu poate să facă duş.
Profil
Născut
La 19 ianuarie 1956, Deventer
Studii
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Facultatea de Drept
Familie
Căsătorit, doi copii