EVOLUŢIE Peripeţiile salvatorilor anonimi. Povestea pompierilor orădeni
0Luptă zi de zi cu flăcările dar şi cu moartea. Nu îşi permit să întârzie la intervenţii şi sunt pregătiţi la orice oră din zi sau noapte să intervină la solicitări. Sunt pompierii, acei eroi anonimi care au ales să pună mai presus viaţa semenilor decât propria viaţă.
În anul 1936 la Oradea a luat fiinţă Compania de Pompieri Militari care astăzi poartă denumirea de Detaşamentul 1. La început unitatea număra 20 de soldaţi şi doi subofiţeri. După statutul de funcţionare al pompierilor din acele vremuri în acte figurau trei şoferi fiind posibilă existenţţa a două maşini, dintre care cel mai probabil o autopompă şi o autosalvae. Din dotarea pompierilor de atunci nu lipseau nici căruţele. „Indiferent de calitatea şi cantitatea dotărilor pe care le aveau pompierii şi-au făcut datoria aşa cum trebuie" afirmă generalul de brigadă Ioan Baş, şeful ISU Bihor. În anul 1989 judeţul Bihor dispunea de mai multe subunităţi de pompieri în cadrul cărora activau aproximativ 700 de pompieri care aveau în dotare 50 de maşini, 300 de motopompe şi alte mijloace de stingere a incendiului. „În urmă cu mai bine de 25 de ani Inspectoratul avea în dotare maşini pe benzină care aveau o capacitate de doar 2000-3000 de litri de apă. Şi astăzi ne mai folosim la intervenţii de binecunoscutele autospeciale Roman Diesel" afirmă generalul Baş.
Ajutor de la omologii străini
Generalul Adrian Pădureanu, care s-a aflat la comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana" în anii '90 îşi aduce aminte că în urma unor relaţii iniţiate cu colegii din Anglia, Germania, Suedia şi Olanda au reuşit să priească 24 de autospeciale moderne. Deşi numărul intervenţiilor la care erau solicitaţi să intervină creştea de la an la an, efectivul rămânea acelaşi. „Ne-am dezvoltat repede cu acelaşi număr de angajaţi. Cele mai mari realizări ale noastre constau în faptul că oamenii au prins încredere în noi pe parcursul anilor" afirmă Pădureanu.
Echipament care detectează radiaţiile
În ultimii ani, parcul auto al ISU Bihor s-a modernizat mult. Ultimele achiziţii au fost făcute în acest an, fiind vorba despre şapte autospeciale moderne, achiziţionate prin Programul Operaţional Regional, finanţat din bugetul de stat, bugetele locale şi cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Autospeciala de intervenţie în scop nuclear, biologic, chimic şi radiologic este mândria Inspectoratului. Are un echipament nuclear care asigură detectarea radiaţiilor alfa, beta, gama şi a neutronilor. În acelaşi timp, are o memorie internă de 330 seturi de date conform cerinţelor NATO. În perioada următoare alte două autospeciale îşi vor găsi locul în garajele pompierilor bihoreni.