Dealerii auto au scos şomeri pe bandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările auto au scăzut cu până la 60 de procente, astfel că reducerile de personal au fost inevitabile. Indiferent de marca maşinilor comercializate, dealerii auto au avut un an greu, cu vânzări minime şi concedieri semnificative.

La începutul acestui an, cei mai importanţi dealeri auto din Oradea au încercat să colaboreze, pentru a trece mai uşor peste perioada de criză ale cărei semnale apăruseră deja din 2008. În februarie, şefii reprezentanţelor auto anunţau că, dacă nu vor beneficia de ajutor din partea statului, vor fi nevoiţi să disponibilizeze angajaţi.

În decembrie 2009, cifrele confirmă că temerile dealerilor auto au fost justificate. Cel mai grav a fost afectat Octavian Bara, director general Auto Bara&Co, dealer autorizat Renault, Nissan, Dacia, Pirelli. „Vânzările auto ne-au scăzut cu 60 de procente, faţă de 2008”, spune Octavian Bara.

Acesta recunoaşte că, deşi a făcut reduceri de personal la departamentul vânzări, pe partea de service nu a fost nevoit să renunţe la nicio persoană. Daniel Dumiter, director vânzări la Casa Auto Oradea  (dealer Mercedes-Benz, Ford şi Crysler), spune că în 2009 a fost nevoit să concedieze jumătate din personalul din vânzări. „Am disponibilizat douăsprezece persoane. Vânzările ne-au scăzut cu 40 de procente”, explică Daniel Dumiter. Radu Cărăban, director general la D&C Oradea, dealer Audi şi Volkswagen, recunoaşte, de asemenea, că a fost nevoit să renunţe la 15% dintre angajaţii din departamentul vânzări.

Mihai Mănucu, director Autosiena, dealer autorizat Fiat, spune că, în ultimele 18 luni, vânzările s-au înjumătăţit. „Unii angajaţi au renunţat la slujbe, iar alţii au fost disponibilizaţi”, explică Mihai Mănucu, subliniind că în ultima jumătate de an, numărul angajaţilor s-a redus cu 20 de procente.

Reorganizare în favoarea angajaţilor

Singurul dealer care susţine că nu a făcut disponibilizări a fost Szekely Lajos, director general Grup West. „Cifra vânzărilor s-a înjumătăţit în acest an”, recunoaşte Szekely Lajos. Cu toate acestea, afaceristul şi-a extins activitatea şi a mutat oamenii care erau în plus într-un alt sector al grupului de firme pe care îl conduce. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite