Oradea: Centrul istoric va avea o față cu apel turistic, în maximum 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Centrul istoric va avea o față cu apel turistic, în maximum 15 ani
Oradea: Centrul istoric va avea o față cu apel turistic, în maximum 15 ani

Vă prezentăm mai jos măsurile pe care intenționează să le ia Primăria Oradea, de anul viitor, împotriva celor care nu-și reabilitează clădirile situate în centrul istoric al orașului.

Scutiri de taxe pentru cei care și-au reabilitat fațadele clădirilor în ultimii zece ani, taxe de neîntreținere, ca mijloc de constrângere, pentru cei care nu investesc în imaginea clădirilor monumente istorice în care locuiesc. Asta li se pregătește proprietarilor imobilelor din cele 73 de clădiri monumente istorice de categoria B (de interes local) din Oradea, în ideea ca, peste cel mult 15 ani, urbea de pe Criș să aibă un look cu „appeal” turistic. Primăria Oradea a organizat în acest an întâlniri cu proprietarii, cu firmele de construcții cu experiență în reabiliarea monumentelor istorice, cu membri ai Ordinului Arhitecților, pentru a se dezbate subiectul reabilitării fațadelor acestor clădiri.

Concluziile primei întâlniri

„Oamenii vor face o socoteală și vor constata că li se rentează să reabiliteze aceste fațade”, a spus primarul Ilie Bolojan, precizând că acest  model (de recompensare, respectiv amendare) s-a aplicat și în alte orașe din țară și din străinătate. „Nu primăria va lua banii. Aceștia vor ajunge tot la cetățeni, prin proiecte și finanțări obținute pentru reabilitarea clădirilor, de către fundația pe care o vom înființa, în perioada imediat următoare”, explică primarul. Inițial, cei care nu își reabilitează fațadele vor plăti o taxă la nivelul unui impozit, aceasta urmând să crească în fiecare an. Cei care vor iniția proiecte de reabilitare vor fi scutiți de orice taxă locală, pentru autorizarea construcției, dar și de impozit pe imobil, pe o perioadă cuprinsă între cinci și zece ani. Asta dacă o comisie de specialiști va constata că reabilitarea s-a realizat în conformitate cu standardele. „Cu cât e mai mare clădirea, cu atât va fi mai mare și investiția și prin urmare și perioada de scutire de taxă”, a spus primarul. Conform legii, aceste măsuri se adoptă cu șase luni înainte de intrarea în vigoare, astfel încât propunerea lor ar urma să fie discutată de consilierii locali, la ședința din luna iunie. Până atunci se vor desfășura consultări cu publicul, pentru a se găsi cele mai bune soluții. Primarul spune că toți banii care vor ajunge la noua fundație (fonduri din taxa de neîntreținere, taxe hoteliere, taxa pentru spectacole și inclusiv din bugetul local) vor fi investiți în reparații. „Vrem să alocăm circa  două milioane de lei pe an, pentru reparații”, a spus Bolojan.

Lucrări ilegale

Participanții la dezbateri au primit pliante cu informații despre drepturile și obligațiile proprietarilor acestui gen de clădiri și au vorbit despre blocajele care îi împiedică să își reabiliteze fațadele.
Arhitectul Pafka Ernest a propus implicarea regiilor autonome în fundația care urmează să fie înființată, în condițiile în care fațadele clădirilor monument sunt împânzite de fire de rețele electrice și de telefonie. „Electrica este ca o republică autonomă. Lucrează fără să ceară autorizație. Chiar acum montează niște contoare de citire a consumului, direct pe fațade. Nu este normal și, cred eu, legal”, a spus arhitectul.
Ordinul Arhitecților va pune la dispoziția proprietarilor un birou de consultanță gratuită, de unde vor primi o fișă de evaluare a fiecărei clădiri. O parte din proiectul de reabilitare se va face în colaborare cu acest birou, cu sprijinul Facultății de Arhitectură. „Le vom pune la dispoziție o bază de date primară, de la care să pornească proprietarii, în negocierea cu firmele de construcții”, a explicat Cristian Pușcaș, arhitect și cadru universitar.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite